2012. március 30., péntek

Apró ötlet a természetes hajfestéshez

Egy ideje henna és indigópor keverékével festem a hajam. Örülök, hogy rátaláltam erre a természetes megoldásra, mert nem mérgező, mint a kémiai hajfestékek, gyönyörű színe van - az ősz hajszálakat is sötétre, vöröses csillogású barnára festi, - mert vitamindús hajpakolásként csodálatos fényt, rugalmasságot, tartást ad a hajnak, és annyira hatékonyan táplálja a hajhagymákat, hogy sokkal gyorsabban nő tőle a haj, és dúsabb is lesz.
Egyedül a festés művelete az, ami sokkal problémásabb, mint más hajfestékeknél. Nem a hosszú festési időre gondolok, mert azt én már lerövidítettem másfél órára, ennyi elég ugyanis az ősz hajszálak befestéséhez, hanem arra, hogy a festék állaga, kezelhetősége nem olyan jó, nem olyan kenőcsös, mint a hajfestékeké.

Erre a kellemetlenségre sikerült a recept egy apró változtatásával, egy gélképző hozzáadásával megoldást találnom.







A henna és az indigó is por alakban kapható, a két növény szárított leveleinek pora maga a festék. Az henna répavörösre fest, az indigó gyönyörű kékre. A kettő együtt vörösesbarna színre festi a hajat. Akinek sötétbarna haja van, mint nekem, annak megmarad ez a hajszíne, csak az ősz hajszálak színe változik, és ez együtt nagyon természetes hatású lesz.
Szokták javasolni azt is, hogy külön fessük a hajat a két növénnyel, először a hennával, amelyből a festékanyag behatol az ősz hajszál belsejébe, aztán az indigóval, ami önmagában nem fogja meg az ősz hajat, csak a hajban természetesen benne lévő pigmentekhez, illetve a henna által belekerült festékanyaghoz kapcsolódva. Én már rég nem húzom az időt a külön festéssel, összekeverem a két port. Igen ám, de míg a henna porából szép tejfölállagú massza keverhető, addig az indigó egész másképpp veszi fel a vizet, nem elegyedik úgy vele, és ezért az ember festékes péppel borított fejéről minduntalan kis barnászöld patakok csordogálnak a folpack alól. Felkenni sem olyan könnyű, mert nem annyira áll össze...
Ezért ha egy kevés Solagummal (kozmetikai gélképző) a festék állagát kötöttebbé, sokkal jobb konzisztenciájúvá alakítjuk, akkor így az összes említett kellemetlenségnek búcsút mondhatunk!

A receptem a következő, félhosszú hajhoz:
(eredetileg Antal Vali receptjét vettem alapul)

- Egy csészényi vízben 5 percig forralunk 1 teáskanálnyi fekete teát, 1 evőkanál őrölt kávét, néhány szegfűszeget, és 1 teáskanál diófalevelet, majd 5 percig állni hagyjuk
- 1 púpos evőkanál hennaport egy mélyebb tálkában leöntünk annyi
forró folyadékkal, amennyivel tejföl állagúra keverhetjük
- 1/2 citrom levét belecsavarjuk (nagyon fontos a savas közeg a festéshez!)

Ha állt fél órát, belekeverünk még
- 1,5 - 2 púpos evőkanál indigót
- a fenti folyadékból annyit teszünk még hozzá, hogy kb. olyan sűrű legyen, mint a kaukázusi kefír
majd belecsöppentünk még
- 6-6 csepp eukaliptusz és levendula illóolajat
(ez segít megnyitni a hajszálakat a festékpigmentek számára)
- és kb. 1 kávéskanál Solagum port.
Összekeverjük, és máris használható.

Miután - két-három óra múlva - lemostuk a festékanyagot a festékanyagot, érdemes természetes samponnal hajat mosni, majd az utolsó öblítést enyhén citromos vízzel (vagy cirtomos csalánfőzettell) végezni, mert így gyönyörűen csillogó, könnyen fésülhető lesz a haj.

2 megjegyzés:

Kinga írta...

Ebből a receptből mégis hiányzik az indigó

L. M. Zsuzsi írta...

Kedves Kinga, nem hiányzik! a henna utáni bekezdésben van:
"Ha állt fél órát, belekeverünk még 1,5-2 púpos evőkanál indigót..."