2012. március 4., vasárnap
VanÃliás-mézes ajakápoló stift, édes csók jeligére
(Ennek ajakápolónak az illata nagyon hasonlÃt arra a sötétkék L...o márkájúra, ami régebben a kedvencem volt.)
Recept:
I. fázis:
2 g jojobaolajos vanÃlia-macerátum *
2 g olÃvaolajos körömvirág-macerátum **
3 g méhviasz
1,2 g kakaóvaj
II. fázis:
1 g shea vaj
1 csepp méz
III. fázis:
0,5 g panthenol (B5 provitamin)
2 csepp pálmarózsa illóolaj ***
* Az olajos vanÃlia-kivonatot úgy készÃtettem, hogy 10 ml jojobaolajba beletettem egy vanÃliarúd kikapart magjait, és benne ázott 2 hónapig, ezalatt átvette a vanÃlia aromáját. A maceráláshoz egyébként néhány hét is elég.
(Megjegyzem, én a konyhában is saját készÃtésű, de alkoholos vanÃliakivonatot használok, Ilyent!)
** ld ITT
*** A pálmarózsa illóolaj illata kissé rózsára is emlékeztet, de engem még annál is inkább a mézre, nagyon illik a méhviaszhoz, és a mézhez, felerÅ‘sÃti azok illatát. Ezen kÃvül nagyon jó bÅ‘rápoló tulajdonságokkal rendelkezik.
Az elsÅ‘ fázis alapanyagait egy steril (üveg) mérÅ‘pohárba mérjük, és a tűzhelyen melegedÅ‘ vÃzfürdÅ‘be állÃtjuk, a második fázist egy külön kis tálkába mérjük.
Az elsÅ‘ fázist addig melegÃtjük folyamatos keverés közben, (pl. kiskanál nyelével) amÃg fel nem olvad benne minden (kb. egy perc), majd kivesszük a vÃzfürdÅ‘bÅ‘l, és belekeverjük a hőérzékeny sheavajat, majd mikor homogén, és hűvös, a vitamint és az illóolajat is, majd rögtön az elÅ‘re odakészÃtett, tiszta edénybe öntjük (én kiürült ajakápoló-tokba tettem.) Hagyjuk teljesen megszilárdulni.
Utána ugyanúgy működik, mint a gyári ajakápoló, csak sokkal finomabb, természetes és mézillatú, méz Ãzű. Tökéletes ajakÃr!
Sokáig eláll tartósÃtás nélkül is, hiszen csak zsÃrok vannak benne.
(Egyébiránt ez a mennyiség nekem több lett egy tok űrtartalmánál, de kevesebbet meg nagyon nehéz lenne kikeverni. Érdemes odakészÃteni valami kisméretű, tiszta tégelyt a maradéknak, mert ujjal felkenve is használható.)
(A luk, a rúd közepén, a viasz hűlése miatti zsugorodás miatt keletkezik.)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése