2012. március 6., kedd

Rózsakrém, érett, száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos arcbőrreRégi vágyam volt elkészíteni ezt az édesen kényeztető, rózsásan nőies arckrémet. Többször is kevertem hasonló krémet vadrózsa hatóanyaggal, amely ennek a bőrtípusnak a legjobb ápolószere, és nagyon bevált. A sárgabarackmag olaj jól kiegészíti a vadrózsa savszerkezetét, és szintén száraz, érett, érzékeny bőrre való, ahogy a jojobaolaj is. Ezekhez a remek olajokhoz kevertem most illatos rózsavizet, és valódi bolgár rózsaolajat, amely mindenféle bőr számára igazi jótétemény: antivirális, antibakteriális, antimikotikus (gombaölő), valamint nyugtató, sebgyógyító és sejtmegújító tulajdonságait egyértelműen igazolta a tudomány. A pálmarózsa illóolaj szintén hatékonyan bőrápoló, bőrbarát illóolaj.
A rózsaillatnak afrodiziáló és antidepresszáns lelki hatása is van, a vaníliával együtt pedig végtelenül finom, melengető, gyöngéd illatot képez.
A feketeribizli-kivonat egyrészt az aromája miatt került a krémbe, másrészt pedig azért, hogy annak egy kissé rózsaszínes (a sárgás vadrózsával együtt barack-rózsaszínt) árnyalatot kölcsönözzön.
Luxus alapanyagai miatt ez a krém nem tartozik a legolcsóbb kozmetikumok közé, de elegáns, exkluzív ajándék lehet egy szeretett nő számára.

Recept:

I. fázis:
Vanília-macerátum jojobaolajban 1 g
Sárgabarackmag olaj 1 g
Szkvalen 1 g
Cetilalkohol 1 g
Emulsan emulgátor 1,2 g

II. fázis:
Shea vaj 1,5 g
Vadrózsa olaj 1 g

III. fázis:
Glicerin 2 g
Desztillált víz 14 g

IV. fázis:
Rózsavíz (hidrolátum) 5 g
Bolgár rózsaolaj (Rosa damascena) 3 csepp
Pálmarózsa illóolaj (Cymbopogon martinii) 3 csepp
Tejsav 3 csepp
Rokonsal (tartósító) 6 csepp
Feketeribizli kivonat 70%-os alkoholban 10 csepp

(Az alapanyagok nagy része a Cosmio-ról származik, ahol a krémkeverés menetéről, feltételeiről is bőséges információ található.)

***
FONTOS!
Bőrrel érintkező, kozmetikai vagy gyógycélú készítményeinkbe (belső használatra pedig végképp) soha ne használjunk kommersz illóolajakat, csak és kizárólag bio minőségű, 100%-os tisztaságú illóolajokat. Az ilyen tiszta illóolajak csomagolásán a gyártó feltünteti a növény származási helyét (ország), a termelés módját, a növény latin nevét, a feldolgozott növényi részek nevét, az olaj kinyerésének módját, az illóolaj kemotípusát, a gyártási tételszámot, valamint a lejárati időt.
Amely illóolajakon mindezek nincsenek feltüntetve (ezek általában sokkal olcsóbbak) legfeljebb párologtatásra használjuk, mert könnyen lehet, hogy mérgező kémiai anyagokat, illetve egészségkárosító szintetikus olaj-utánzatokat tartalmazhatnak.

2 megjegyzés:

Maya Cat írta...

Hello,én eredeti bolgár rózsaolajra vadászok, de sehol nem találtam, hol kapható? Előre is köszi az infót. Maya

L. M. Zsuzsi írta...

Kedves Maya! Ez az olaj, amit ehhez a krémhez használtam, egy nagyon régi, harminc éve kapott illóolaj. Nem tudom, hogy most éppen hol is lehet kapni, én a Bionom Bioboltból (Antal Vali-féle) szoktam Farfalla olajakat, vagy a Primaverából (Lövőház utca Bp.) az ő saját olajaikat vásárolni, illetve a francia Aroma-Zone webshopból származik a legtöbb illóolajam, ez a legolcsóbb az összes közül. Egész biztos, hogy mindig van többféle rózsaolaj is, kizárt, hogy ott nem találsz... szerintem. Mindhárom helyen kifogástalan minőségűek az illóolajak!