2012. március 4., vasárnap

Rózsa krémparfüm-kísérlet


Ez a krémparfüm még csak egy nagyon kezdetleges próbálkozás, az első kísérlet, ezért a parfüm szó kissé fellengzős is persze.

Az egyik célom az volt, hogy először is megtaláljam a megfelelő konzisztenciát, a méhviasz-olaj (számomra) ideális arányát, amely sem nem kenőcsös, sem nem túl szilárd, hanem épp alkalmas ahhoz, hogy kihűlés után bele tudjam dolgozni az illóolajakat, és az illóolajokkal fellazítva se legyen pudingszerű, folyós, hanem inkább olyan legyen, mint egy paszta.

- 8,7 g jojobaolaj
1- ,8 g méhviasz
keveréke megfelelt volna a célnak,
de én beleolvasztottam még
- 3 g sheavajat
is, hogy krémesebb legyen.
Így megtöltött egy 15 ml-es kis tégelyt.

A másik cél pedig természetesen az illat összetétele, annak harmóniája volt, ami miatt létrehoztuk a hordozó közeget.

Ez a kenőcs még csak tegnap készült, ezért majd csak amikor összeérik, kb. egy hét múlva lesz csak megállapítható, hogy az illata megfelelő-e, vagy pedig ki kell-e egészítenünk még valamilyen illóolajjal.
De ebben a pillanatban tetszik nekem az eredmény.
Rózsaillatot szerettem volna, amelyhez persze a legjobb megoldás az lett volna, ha a 15 ml kenőcsbe beledolgozok 15 csepp damaszkuszi rózsa abszolútot, és kb 3 csepp tiszta rózsaolajat, de miután az igazi Rosa damascena illóolaj milliliterének ára 10.000 ft. fölött van, ez pillanatnyilag nem elérhető számomra.
Ezért meg kellett elégednem egy "rózsás" jelleggel, ami persze egy kevés rózsát is tartalmaz, de leginkább azzal rokon jellegű illatokat. A következők kerültek bele:

- 15 csepp Primavera "Roses" bio-illóolajkeverék, amely rózsát, rózsagerániumot és bergamottot tartalmaz
- 5 csepp pálmarózsa bio-illóolaj (Farfalla)
- pár csepp bio rózsa-hidrolátum, a méhviasz ugyanis enyhe emulgeáló képessége miatt képes fölvenni egy kevés vizet is, és a rózsavíz hihetetlenül édes, mámorító, a virághoz legjobban hasonlító rózsaillatát semmiképpen nem akartam kihagyni a keverékből
- 3 csepp bolgár rózsaolaj

Ebben a kezdetleges keverékben főleg szívjegyek vannak, és egy fej illatjegy, a bergamott. Ez a kellemes fanyarság az első 10 percben dominál csak, utána átadja a helyét a szívjegyeknek. Mivel bázis- vagy lábjegy (egyelőre) nincs az illóolajok között, amely illat-fixatívumként is szolgál, és elősegíti, hogy a közepesen gyorsan párolgó szívjegyek illatát is hosszabban érezhessük, ezért ez a kellemes, nem túl erős, de határozott rózsás illat csak kb. 2 órán át érezhető. De addig nagyon finom, egyáltalán nem édes, bódító, inkább üde, tavaszra hangoló, természetes és egyszerű, tiszta virágillat.

FONTOS!
Bőrrel érintkező, kozmetikai vagy gyógycélú készítményeinkbe (belső használatra pedig végképp) soha ne használjunk kommersz illóolajakat, csak és kizárólag bio minőségű, 100%-os tisztaságú illóolajokat. Az ilyen tiszta illóolajak csomagolásán a gyártó feltünteti a növény származási helyét (ország), a termelés módját, a növény latin nevét, a feldolgozott növényi részek nevét, az olaj kinyerésének módját, az illóolaj kemotípusát, a gyártási tételszámot, valamint a lejárati időt.
Amely illóolajakon mindezek nincsenek feltüntetve (ezek általában sokkal olcsóbbak) legfeljebb párologtatásra használjuk, mert könnyen lehet, hogy mérgező kémiai anyagokat, illetve egészségkárosító szintetikus olaj-utánzatokat tartalmazhatnak.

Nincsenek megjegyzések: