2012. március 22., csütörtök

Szkeptikus bejegyzés az illóolajok alkalmazásának valódi hasznáról a szappankészítés területén


Már régóta terveztük, és most végre kipróbáltuk a szappankészítést, megvalósult ez az álom is. Íme az első tökéletesen sikerült szappanunk, (amelyet bizonyára még sok másik is követ majd), egy egyszerű olívaolajból készült bőrradírszappan, amelyben levendulavirágok, tihanyi levendula illóolaj, és sok mák található, ami kellemesen masszírozza, radírozza a bőrt, a levendulaolaj pedig nyugtatóan hat a bőrre és a lélekre is...

...illetve... biztos ez?

Abban természetesen biztos vagyok, hogy a szappanunk remek, és az érés után nagyon jól fog majd működni, tisztítani, tudom, hogy a benne lévő olajtöbblet (5% superfat) miatt kellemesen ápolja, és nem szárítja majd a bőrt, tudom, hogy a mákszemek valóban radírozó hatásúak, tudom, hogy kizárólag természetes alapanyagokból készült, látványra esztétikus, illatra kellemes - és emiatt ajándéknak is tökéletes, mert jó érzés kézbe venni, használni.
De valljuk be, ennél többet egyszerűen nem tud!

A natúrszappanok készítői rendszerint valami ahhoz hasonlót írnak a különféle illatú termékeik mellé, mint amit én dőlt betűvel szedtem az első bekezdésben, de be kell vallanom, hogy én rendkívül szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy a szappanokban lévő illóolajok tényszerűen ilyen hatásúak lennének.
Nem, azt hiszem, hogy ez egyszerűen nem igaz!

Biztos vagyok benne, hogy a szappanos kézművesek teljesen jóhiszeműen járnak el, ha az illóolajoknak az aromaterápiás szakirodalomban olvasható hatásait az elkészült szappanjaikban is működni vélik, és ezért ezekkel a címszavakkal reklámozzák a termékeiket. Szerintem emögött csak az van, hogy az illóolajok természetéről, hatásmechanizmusáról, működéséről túl kevés információ van a magyar köztudatban.

Amit írok most, természetesen nem tudományos kutatás eredménye, csak egy magánvélemény, egy hipotézis, amiről lehet, és kellene is vitatkozni. Laikusként keresem a valódi tényeket a szappankészítés területén is, amelyben (még) nem vagyok otthon. Addig is a józan paraszti ész mentén gondolkodom róla.
Gondolkodjunk együtt! Írjatok, ha van gondolatotok, ellenvéleményetek erről!

Lássuk csak.
A magyar szappankészítők például gyakran alkalmaznak citrus illóolajokat (talán azért is, mert ezek viszonylag olcsóbbak, mint a többi), és például olyan erős fűszerek illóolajait is, mint a fahéj, vagy a szegfűszeg (talán azért, mert ezek közkedvelt, kellemes illatok).
Pedig ezek történetesen mind súlyos bőrirritációkat okozó illóolajok!

A fahéj, vagy a szegfűszeg például kis mennyiségben alkalmazva melegíti a bőrt, de töményebben bőrpirosodást, gyulladást, valóságos égési sérüléseket okozhat, kiváltképp érzékenyebb bőrű személyeknél, illetve tisztán egy cseppjétől is hólyagok keletkezhetnek a bőrön!
A citrusok mind irritatív olajok, például a citrom a kozmetikai készítményekben kelleténél nagyobb töménységben alkalmazva erős viszketést okozhat!

Stadelmann szerint a natúrkozmetikumokban, pl. 1 dl testolajban bőven elegendő egy-két csepp fahéjolaj, hogy (mondjuk) a melegítő hatást elérjük, ennél több már bőrproblémákat okoz sokaknál, tehát óvatosnak kell lennünk, és takarékosan kell bánnunk ezekkel az illóolajokkal.

Viszont tudom, hogy egy kilónyi szappanmasszába (kb. 11 db. szappan) általában 25 ml (!!) illóolaj kerül, ami iszonyúan tömény az aromaterápia által javasolt hígításhoz képest! Ha ez például fahéjolaj, akkor emberi számítás szerint ennek a szappannak rendkívül irritálóan kellene hatnia az érzékeny testrészeken!
Történetesen a kisgyerekeim és én egy olyan szappant használunk hónapok óta, amibe szemmel láthatólag rengeteg őrölt fahéj, és a leírás szerint sok-sok fahéjolaj is került (ami persze már alig érződik az illatán). És - semmiféle irritáló hatást nem tapasztaltunk!

Tehát akkor hogy is van ez?
Elképzelhető-e az, hogy a szappanba kerülő nagyon tömény lúgoldat eleve szétmar minden hatóanyagot a szappanmasszában lévő értékes olajokban, és azok elvesztik azokat a tulajdonságaikat, amiket tiszta formájukban nekik tulajdonítunk, és amelyeket tudományos kutatások is bebizonyítottak?
Elképzelhető-e az, hogy amivel nem végzett az NaOH, az nem "éli túl" a tartós meleget (tulajdonképpen "főzést") mert a massza jó ideig kb. 80 fokra melegszik az elszappanosodás kémiai reakciójának következtében?
És elképzelhető-e hogy ami esetleg ezek után még megmaradt az illóolajak "roncsaiból , az az egy hónapig tartó érés, szellőzés alatt szépen elillan a szappanjainkból?

Persze a massza valami illat-emléket azért magába zár, (főleg, hogy rengeteg illóolaj került bele), de kétlem, hogy az illóolajaknak a szakirodalmakban megadott, a testi és pszichés egészségre, állapotra gyakorolt hatásaiból bármi valóban érvényesülhessen!

Természetesen felmerül az a kérdés is, hogy a felhasznált zsíros olajak ugyancsak csodálatos beltartalmi értékei valóban tudnak-e érvényesülni a szappanokban, hiszen azok ugyanezen a tortúrán keresztül mennek át. Hogy vajon nem csak az az 5%-nyi olajtöbblet (aminek az elszappanosításához nincs elég lúg a szappanmasszában, és ezért olajként a szappanban marad, és visszazsírozólag hat a bőrre) a natúrszappanok bizonyítható erénye, meg a belekerülő fizikailag dörzsölő anyagok, a sók, esetleg a plusz zsírt jelentő tej?
De az olaj is hiába volt hidegen sajtolt szűzolaj, ha felforrósodott a szappanban... A sheavajra, szőlőmagolajra, és a többi csodálatos alapanyagra, amelyek hőérzékenyek, úgy vigyázunk a krémek készítésekor, hogy ne sérüljenek, hogy élvezhessük áldásos tulajdonságaikat... itt mi marad ezekből a végtermékben?

Én kétlem, hogy bármi értelme van nagy mennyiségben ilyen értékes olajokat alkalmazni a szappanokban, hacsak nem superfatként, bár, amint látható, valószínűleg az is nagyon sérül. De az illólajok végképp! Számomra valóban kérdés, hogy érdemes-e a természetnek ezeket az értékes kincseit a szappanokba pazarolni?
Hogy van-e ennek valódi haszna azon túl, hogy így jobban eladható a szappanunk? Illetve, hogy kellemes a tudat, hogy sheavajas szappannal fürdünk... vagy, hogy az első néhány használat közben még érezhető a kellemes, enyhe levendulaillat. Hogy az aromaterápiás hatások feltüntetése nem-e egy egyszerű tévedés (vagy önmagunk és mások becsapása)?

***

Másfelől nézve, azt azért szeretném leszögezni, hogy akármit is teszünk a szappanjainkba, arra mindenképp ügyelnünk kellene, hogy szintetikus adalékok ne kerüljenek bele!!

Mivel a szappanba ilyen rengeteg illóolajat szoktunk tenni (20-25 ml/kg) nyilvánvaló, hogy a készítők az olcsóbb megoldások felé mozdulnak el. Természetesen megfizethetetlen is lenne egy olyan termék, amikor egyetlen 9 dekás szappanba mondjuk 1000 forintnyi illóolaj kerülne. Nyilván ez teljesen ésszerűtlen lenne, és teljesen felesleges pazarlás is.

Ugyanakkor, ha már illatosítjuk a szappanjainkat, azt hiszem, érdemes azokat az illóolajakat előnyben részesíteni, amelyek 100%-osak, úgymond, (az alacsony árból itt is világosan látszik a kétes minőség, hogy kozmetikumokba ezek alkalmatlanok lennének,) de nincs rajtuk sem a származási hely, sem a kinyerés módja, sem semmiféle minőségre vonatkozó tanúsítvány feltüntetve. Nyilvánvaló, hogy valószínűleg ezeket az olcsó 100%.osnak mondott olajokat pl. kémiai oldószerek, pl. rákkeltő hexángáz segítségével volták ki, (mert így sokkal olcsóbban, sokkal több olajat nyernek ki, mint vízgőz-desztillációval) amiből visszamaradhat káros anyag az olajban is.

Mert az illóolajok vásárlásánál nem az az egyetlen átverés, amivel találkozhatunk, hogy zsíros olajjal hígították az illóolajokat, sőt, ez lenne a legkisebb baj. A különböző fórumokon olvasom, hogy sokak szerint, ha zsebkendőre cseppentünk egy csepp olajat, és az elillan, akkor biztos tiszta illóolajról van szó.
Pedig a legnagyobb veszélyt az un. természetazonos = szintetikus illóolajok jelentik, amik szintén teljesen elillannak, viszont nagyon károsak az egészségre! Ezeknek semmi közük az igazi növényekhez, laborokban állítják elő őket, (nagyon olcsón, a sok feltűnően olcsó "illóolaj" a piacon az mind szintetikus!) amik nagyon hasonlíthatnak az igaziakhoz, de aromaterápiás hasznuk, hatásuk nincs. Sőt, az immunrendszert gyengítik, allergizálhatnak, mérgező klórozott vegyületeket tartalmazhatnak, amik az idegszövetekben és a májban rakódhatnak le, valamint bőrirritációkat is gyakrabban okozhatnak. (ld pl. I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, 266.o)
Ha az igazi illóolajok jelentősen sérülnek a szappangyártás folyamán, valószínű, hogy a szintetikusak is sérülnek, és kevésbé ártanak nekünk, mintha kozmetikumba tennénk őket. Viszont ahogy a szintetikus illatok (pl. parfümök) is sokkal tartósabbnak tűnnek a természeteseknél, lehetséges, hogy a hőt, a lúg maró hatását is jobban bírják, tehát elképzelhető, hogy az ártalmas tulajdonságaiknak is jobban kitesszük magunkat, ha ezeket alkalmazzuk.

Akkor már jobb, ha a gyógyszertárban beszerezhető, gyógyszertári minőségű olajokat használjuk a szappanokhoz, ez legalább egy minimális minőséget biztosít. (Nagyon minimálisat, mert rendkívül kevés követelménynek kell megfelelnie ezeknek az olajoknak, de legalább tudjuk, hogy nem hamisítvánnyal van dolgunk, még akkor is, ha szó sincs tiszta bioolajról, vagy meghatározott kemotipusról, ellenőrzött begyűjtési helyről, stb.) Ezért ezek az olajok a kozmetikumhoz messze nem megbízható minőségűek (!), aromaterápiához végképp nem, de szappanba, a fentebb részletezett kellemesebb szappan-tulajdonságokl eléréséhez megfelelnek.

Tudtok olyan tudományos kutatásról, amely tényeket állapít meg arról, hogy ténylegesen mennyi értékes hatóanyagot tartalmaznak a natúrszappanok (különösen azok, amelyekbe nagyszerű beltartalmi értkekkel bíró olajok és illóolajok kerültek), amelyre megbízhatóan támaszkodhatnánk ebben a kérdésben? Ha ismertek ilyent, kérlek, osszátok meg velünk!

2 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Nagyon örülök neki, hogy végre megjelent egy ilyen témájú cikk a natúrszappanokkal kapcsolatban, hisz gondolom, ez velem együtt sok készítőnek is megfordult már a fejében. Örülnék az együtt gondolkodásnak, s kíváncsian várom, hogy lesz-e "tudományos" alátámasztása a témának. Bár nekem a paraszti logikával sincs semmi bajom:))

L. M. Zsuzsi írta...

Kedves Zsuzsa!
Igaz, itt a Manukán egyelőre nem alakult ki diskurzus ebben a témában, de később aztán észrevettem a Creativiky-n egy cikket, ahol Viki gyakorlatilag ugyanezt írja, azzal a különbséggel, hogy ő vegyész, és ezért én ezt a tudomány hiteles és megerősítő szavaként olvastam a cikkét. Itt van:
http://creativiky.hu/vegyes-szappanos-kences-cikkek/aromaterapias-szappanok

(Gratulálok a blogodhoz, benéztem, és sok érdekes dolgot találtam ott, és a szappanjaid is nagyon izgalmasak!)