Higiénia

A házi keverésű kozmetikumok készítése előtt betartandó higiéniai szabályok

Óvintézkedés:
Néhány kozmetikai összetevő allergizáló hatású lehet: minden új összetevő alkalmazása esetén a könyökhajlatban érdemes a következő módon bőrpróbát végezni: 1 cm2 területen kenjük be a bőrünket és 48 órán keresztül figyeljük meg. Amennyiben bármilyen kellemetlen reakciót tapasztalnánk (bőrpír, viszketés, légzési nehézségek) hagyjuk abba a szer használatát.

Higiénia:
A vízfázissal rendelkező kozmetikumok nagyon érzékenyek a mikrobiológiai szennyeződésekre, ezért a házi krémkészítés előfeltétele a tökéletes higiénia.

- alaposan mossunk kezet, és húzzunk tiszta gumikesztyűt

- fertőtlenítsünk minden eszközt amit a krémkészítés során használni fogunk és a krém tárolására használt edényeket is. Ennek több módja is lehetséges: 

1.  a mosogatógépből kivett eszközöket fújjuk be 70%-os alkohollal és egy tiszta papírtörlőn hagyjuk megszáradni

2. használhatjuk a mikróban használható cumisüveg fertőtlenítőt is, illetve a cumisüveg sterilizáló folyadékot is

3. ha más nem áll a rendelkezésükre akkor 15-20 percig kuktában is gőzölhetük az eszközeinket. A kuktában egy kevés vizet és egy kanál ecetet teszünk majd lezárva tartalékon gőzöljük. Az innen kivett edények sterilek, amennyiben viszont nem használjuk azonnal őket akkor itt is használni kell az alkoholos permetet.

- kerüljük, hogy a kezünk közvetlenül érintkezzen a krémmel

Tartósítás, tárolás:


Kozmetikumaink minőségének a megőrzéséhez használjuk a természetes tartósítószereket az előírt mennyiségben.
Amennyiben a kozmetikum minőségében, állagában, illatában bármilyen elváltozást tapasztalunk, dobjuk ki a krémet.
Kész kozmetikumainkat tároljuk hűvös, száraz helyen. Ne tegyük ki közvetlen hő hatásának (napfény, radiátor)
A kozmetikumok tárolására a legalkalmasabbak azok a tárolóedények , melyek légmentesen zárhatók és a készítmény nem érintkezik a  kézzel, így lecsökkenthető a bekerülő kórokozók száma.. Ilyenek a pumpás adagolók és a tubusok. Amennyiben tégelyt használunk krémjeinkhez,a krém kivételéhez használjunk spatulát.
Minden készítményt címkézzünk fel, amelyen feltüntetjük a készítés idejét, lejárati dátumát.





Nincsenek megjegyzések: