2012. április 2., hétfő

Szemkörnyék-ápoló krém hyaluronnal és koffeinnel



Lám, otthon is készíthetünk olyan szemkörnyékápoló krémet, mint a nagy kozmetikai cégek, és beletehetjük mindazokat az értékes alapanyagokat, amiket a "nagyok". A különbség csak az, hogy a mi krémünk nem csupán némi hatóanyagot tartalmaz a készítmény nagy részét alkotó semleges (sőt ártalmas, paraffin alapú) emulzióban, hanem szinte az összes alkotórésze hatóanyag is egyben!

Hogy a szem körüli ráncokat tartósan eltüntetné a csodaszernek kikiáltott hyaluronsav, abban nem hiszek, legfeljebb nedvességmegkötő tulajdonságai révén egy időre feszesebbé teszi, optikailag simábbnak mutatja a bőrt, (bővebben ld. itt ), de a kialakulásukat segít megelőzni. A drága argánolaj pedig nagyon erős antioxidáns és hatékony sejtmegújító hatású olaj,"anti aging" luxusalapanyag, csak úgy, mint a szőlőmagolaj. Azt hogy a koffein egészen pontosan mit tesz a táskákkal, karikákkal és ráncokkal, egyelőre nem tudom megmondani, blöffölni meg nem szeretnék valami hangzatos szöveggel, mindenesetre azt mondják, a koffein fontos hatóanyaga az ilyen funkciójú kozmetikumoknak. Azt például el tudom képzelni, hogy fokozza a vérkeringést, és így segít abban, hogy a reggeli ödémákat hamar felszámolja a szemek alatt...

A krém keverése előtt kávétinktúrát készítettem: 50 fokos alkoholba áztattam jó minőségű őrölt kávét, és abban áztattam sötét helyen néhány hétig, majd gézen és filterpapíron is átszűrtem. Használható tinktúra helyett kávépárlat is (ennek készítését lásd itt, de én még nem jutottam el a párlatkészítésig).

Recept 30 ml krémhez, amelyet érdemes 2 db 15 ml-es kis tégelybe tölteni, és az egyiket (felcímkézve) későbbre lefagyasztani.

I. fázis(melegítendő zsírfázis):
Argánolaj 1 g
Makadámiadió olaj 1 g
Szkvalen 1 g
Cetilalkohol 1 g
Emulsan 1,2 g

II. fázis (a felmelegített zsírfázishoz adjuk, de nem melegítjük):
Szőlőmag olaj 1 g
Sheavaj 1,5 g

III. fázis (melegítendő vízfázis):
Desztillált víz 14 g
Glicerin 2 g

IV. fázis (a felmelegített vízfázishoz adjuk emulgálás előtt, de nem melegítjük):
Kávétinktúra 13 csepp
Hyaluronsav - jó késhegynyi
(a hyaluron port feloldjuk előzőleg az alkoholban, különben nem fog eloszlani az emulzióban)

V. fázis ( a kész, langyosra hűlt emulzióhoz adjuk):
Aloe vera gél 5 g
Tejsav 1 csepp
Rokonsal tartósító 6 csepp
E vitamin 1 db 400 mg-os kapszula
Pálmarózsa illóolaj 3 csepp (ez akár el is hagyható)

Nincsenek megjegyzések: