2012. március 14., szerda

Tőzeg-levendula ápoló krém




 Ennek a krémnek a fő hatóanyagát az alkoholos tőzegkivonat (Wala -solum uliginosum comp., solutio ad us.ext.), a levendula (lavandula angustifolia) illóolaj és a shea vaj adja.
A tőzegkivonat átmelegítő, védőburkot képző hatású,enyhíti a reumatikus eredetű panaszokat és az izomfeszültségeket. A levendula illóolaj pedig nyugtató, harmonizáló, az érzékeny, sérült bőr ápolószere. A sheavajjal kiegészítve pedig nagyon jó bőrtápláló, bőrregeneráló hatása van.

Recept:

I: fázis
2 g avokádó olaj
1 g sáfrányos szeklice olaj
1 g szkvalen
1,5 g cetilalkohol
1 g emulsan

II. fázis
1 g sheavaj

III. fázis
6 g tőzegkivonat (Wala)
11,5 g desztillált víz
2 g növényi glicerin

IV. fázis
1 g panthenol
5 csepp levendula illóolaj (lavandula angustifolia)
8 csepp rokonsal
1 csepp tejsav

4 megjegyzés:

Kata írta...

NAgyon gusztusos mindegyik.Egy link,hátha kipróbáljátok!HA beválik,én is megcsinálom. :)
Dezodorok házilag:
http://divany.hu/shopaholic/2012/03/17/keszitsen_hazilag_dezodort

L. M. Zsuzsi írta...

Szia Kata! Olyan rég szeretnék én is dezodort készíteni, de most már lesz egy-két alapanyagom is hozzá.
Ami szempont a dezodornál, hogy se zsíros érzetet ne keltsen a bőrön (a sok zsír miatt), se a ruhát ne tegye tönkre azzal, hogy kifakítja, megfelelően dezodoráljon is (pl. antibakteriális illóolajok legyenek benne), de kellemes illatú is legyen (a teafa pl nem olyan kellemes, viszont antibakteriális) de ne irritálja a bőrt, mint sok illóolaj.

Én nem próbáltam ezeket a linkben szereplő Creativiky recepteket, hogy ezek milyen tulajdonságú dezodorok, viszont látom, hogy némelyiknél különböző citrus illóolajat javasolnak. De ezek irritálhatják a bőrt, ami hónaljban amúgy is eléggé érzékeny. Igaz, hogy ezek talán a legolcsóbb illók, de ha viszket tőle a bőr, nem ér semmit a dezodor. Ugyanígy a szegfűszeg, sőt, ez még inkább irritál, melegíti a bőrt, kissé egy enyhe gyulladáshoz hasonlóan.

Ugyanakkor ők olyan olajjal kalkulálnak, ami elvileg 100%-os, de 500 forintba kerül. Tudom, hogy az igazi illóolajok nagyon drágának tűnnek, de ezekből elég néhány csepp is, és valóban elérjük velük a kellő hatást (pl. hogy antibakteriális legyen), és az üvegcse évekig használható, nagyon kiadós. A (nem véletlenül) túl olcsó illóolajoknak az illata hasonlít ugyan, de nem hatnak, és kellemetlen/egészségtelen mellékhatásokat okozhatnak.
Igaziból pedig 1-2 féle is elég lehet egy dezodorba!
Én például a levendulát javaslom, mert magayr termelésből is beszerezhető megbízható minőségű olaj, (Pannonhalma, Tihany), ezért nem drága (kb 900 ft/1 ml, és dezodorba tökéletes hatással bír.

L. M. Zsuzsi írta...

Egyébként nagyon köszi a linket, az illóolajoktól eltekintve tökjó receptek lehetnek, (nem ismertem őket) ki fogom próbálni némelyiket, ez egészen biztos!

Most ezt a stiftet terveztem, elsőként:
http://cosmio.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=110:kremdeo&catid=23:testapolas&Itemid=52

és ezt a golyósat:
http://lukreciakencei.hu/recept/illatszerek/dezodorok/golyos-deo

A megfelelő hatású+illatú illóolajokkal kapcsolatban még gondolkodom, de majd lesz erről is egy poszt a Manukán.

L. M. Zsuzsi írta...

Elnézést, elírtam: természetesen nem 1, hanem 10 ml bencés illóolaj kerül kb. 900 forintba!