2012. március 6., kedd

Rózsakrém, érett, száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos arcbőrre



Régi vágyam volt elkészíteni ezt az édesen kényeztető, rózsásan nőies arckrémet. Többször is kevertem hasonló krémet vadrózsa hatóanyaggal, amely ennek a bőrtípusnak a legjobb ápolószere, és nagyon bevált. A sárgabarackmag olaj jól kiegészíti a vadrózsa savszerkezetét, és szintén száraz, érett, érzékeny bőrre való, ahogy a jojobaolaj is. Ezekhez a remek olajokhoz kevertem most illatos rózsavizet, és valódi bolgár rózsaolajat, amely mindenféle bőr számára igazi jótétemény: antivirális, antibakteriális, antimikotikus (gombaölő), valamint nyugtató, sebgyógyító és sejtmegújító tulajdonságait egyértelműen igazolta a tudomány. A pálmarózsa illóolaj szintén hatékonyan bőrápoló, bőrbarát illóolaj.
A rózsaillatnak afrodiziáló és antidepresszáns lelki hatása is van, a vaníliával együtt pedig végtelenül finom, melengető, gyöngéd illatot képez.
A feketeribizli-kivonat egyrészt az aromája miatt került a krémbe, másrészt pedig azért, hogy annak egy kissé rózsaszínes (a sárgás vadrózsával együtt barack-rózsaszínt) árnyalatot kölcsönözzön.
Luxus alapanyagai miatt ez a krém nem tartozik a legolcsóbb kozmetikumok közé, de elegáns, exkluzív ajándék lehet egy szeretett nő számára.

Recept:

I. fázis:
Vanília-macerátum jojobaolajban 1 g
Sárgabarackmag olaj 1 g
Szkvalen 1 g
Cetilalkohol 1 g
Emulsan emulgátor 1,2 g

II. fázis:
Shea vaj 1,5 g
Vadrózsa olaj 1 g

III. fázis:
Glicerin 2 g
Desztillált víz 14 g

IV. fázis:
Rózsavíz (hidrolátum) 5 g
Bolgár rózsaolaj (Rosa damascena) 3 csepp
Pálmarózsa illóolaj (Cymbopogon martinii) 3 csepp
Tejsav 3 csepp
Rokonsal (tartósító) 6 csepp
Feketeribizli kivonat 70%-os alkoholban 10 csepp

(Az alapanyagok nagy része a Cosmio-ról származik, ahol a krémkeverés menetéről, feltételeiről is bőséges információ található.)

***
FONTOS!
Bőrrel érintkező, kozmetikai vagy gyógycélú készítményeinkbe (belső használatra pedig végképp) soha ne használjunk kommersz illóolajakat, csak és kizárólag bio minőségű, 100%-os tisztaságú illóolajokat. Az ilyen tiszta illóolajak csomagolásán a gyártó feltünteti a növény származási helyét (ország), a termelés módját, a növény latin nevét, a feldolgozott növényi részek nevét, az olaj kinyerésének módját, az illóolaj kemotípusát, a gyártási tételszámot, valamint a lejárati időt.
Amely illóolajakon mindezek nincsenek feltüntetve (ezek általában sokkal olcsóbbak) legfeljebb párologtatásra használjuk, mert könnyen lehet, hogy mérgező kémiai anyagokat, illetve egészségkárosító szintetikus olaj-utánzatokat tartalmazhatnak.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Hello,én eredeti bolgár rózsaolajra vadászok, de sehol nem találtam, hol kapható? Előre is köszi az infót. Maya

L. M. Zsuzsi írta...

Kedves Maya! Ez az olaj, amit ehhez a krémhez használtam, egy nagyon régi, harminc éve kapott illóolaj. Nem tudom, hogy most éppen hol is lehet kapni, én a Bionom Bioboltból (Antal Vali-féle) szoktam Farfalla olajakat, vagy a Primaverából (Lövőház utca Bp.) az ő saját olajaikat vásárolni, illetve a francia Aroma-Zone webshopból származik a legtöbb illóolajam, ez a legolcsóbb az összes közül. Egész biztos, hogy mindig van többféle rózsaolaj is, kizárt, hogy ott nem találsz... szerintem. Mindhárom helyen kifogástalan minőségűek az illóolajak!