2013. január 7., hétfő

"Lóbalzsam" házilag

 Ma kificamodott a bokám, és aromaterápiás olaj helyett az illóolajokkal dúsított gél mellett döntöttem, mert egyébként is régóta terveztem, hogy megpróbálok a Lóbalzsamhoz  hasonló hatású zselét keverni. Szüleim nagy kedvence ez a kék, erős illatú készítmény, amely tulajdonképpen nem is balzsam, (a balzsam szót főleg vízmentes, csak olajokból, zsírokból álló kenőcsökre használjuk), hanem egy vizes gél. Az én keverékembe egy kevés olaj is került, mert orbáncfű illóolajom nincsen, viszont orbáncfű macerátumot készítettem a nyár folyamán, amelynek hatóanyaga a Stadelmann-féle Kemptelni olajban is benne van - ez a másik, hasonló funkciójú, reumára, ficamra, ízületi panaszokra hatásos készítmény, amit alapul vettem.

Csak egy steril keverőpohárra és kanálra van szükség, semmi másra, ebben egyszerűen összekeverjük az alapanyagokat, először az alapzselét, majd utána sorban az illóolajokat. A tartósítószer ebben az esetben az alkohol lett, amelyet tinktúra formájában tettünk a keverékbe.

30 ml gélhez:
- 23,5 g desztillált víz
- 1,4 g aloe vera gél
- 0,5 g solagum gélképző
- 20 csepp vadgesztenye-tinktúra (a gesztenye terméséből, 70%-os alkoholban)
- 1 teáskanál orbáncfű-macerátum, extra szűz olívaolajban
- borsmenta illóolaj 20 csepp
- eukaliptusz illóolaj 20 csepp
- rozmaring illóolaj 15 csepp
- finom levendula illóolaj 15 csepp

(Ha lenne, kevertem volna hozzá még kb. 5 csepp boróka illóolajat is, azonban ennek az illóolajnak alkalmazásakor ügyelni kell a megfelelően bőséges folyadékbevitelre, mivel fokozza a veseműködést. )
Az illóolajok, főleg a menta magas aránya miatt, nagyon erősen hűsít ez a keverék, szinte "éget", de a bőrnek semmiféle bántódása nem esik, nem pirosodik ki, nem irritálja azt.
Viszont nagyon fontos, hogy ezt a zselét ne használják várandós anyák és kisgyermekek! Alternatív aromaterápiás megoldások is léteznek számukra, erről aromaterapeutától kaphatnak tájékoztatást.

 P.s. másfél nappal később: a zselé hatékonyságáról csak annyit, hogy a baleset után erősen sántítottam, nagyon fájt járás közben, de pihentetni nem volt módom. Estére már egyáltalán nem tudtam ráállni, be is dagadt. Aznap is, és ma is kenegettem néhányszor, és ma este már képes voltam végigugrálni egy zumba-órát.

1 megjegyzés:

Zsófi írta...

Kedves Zsuzsi, ha vadgeszetnye tinkturat keszitek, a gesztenye minden resze mehet az alkoholba? Vagy meg kell esetleg hamoznom? Es mennyi ido alatt erik ossze? Tudsz nekem ebben segiteni? Szeretnek ilyen kenocsot kesziteni. Koszonom :)