2013. január 28., hétfő

Fülolaj

Kosztolányi szerint a "fülolaj" a legszebb magyar szó...
 Nekem lenne más ötletem is, mindenesetre a fülölaj hatékonyságát én is igen nagyra értékelem!
A gyermekeim a téli időszakban nagyon sokszor szenvednek fülfájástól, főleg a kisebb korban jellemző ez, amikor még nem tudja hatékonyan kifújni az orrát, de már komolyan harcol az orrszívó-porszívó ellen, ezért a könnyebb ellenállás felé sodródó szülő ezt a megoldást ritkán erőaszakolja rá. Így az orrüregben pangó takony könnyen a kicsik középfülgyulladásához vezet. Mindkettőnek szúrták már fel a fülét korábban, hajlamosak erre. Sokszor pedig olyan gyorsan alakul ki a fülgyulladás, hogy a gyermek éjszaka kezd sírni a fájdalom miatt, és reggelre már kifolyik a füléből a váladék.

Ezért örültem nagyon, amikor hallottam a módszerről, hogy középfülgyulladás esetén mennyire hatásos a levendula illóolaja. Korábban a bencések levendulaolaját használtam erre a célra, de mióta van finom levendulaolajam (ez egészen más fajtájú, sokkal virágosabb, lágyabb, édesebb illatú, és hatóanyagokban gazdagabb levendula olaja), azóta inkább ezt teszem a gyerekek fülébe.

Egy kis darab vattát olyan alakúra formázok, hogy egyik vége elkeskenyedjen annyira, hogy stabilan be tudjam helyezni a fülbe, a másik viszont maradjon vastagabb, hogy ne menjen a kelleténél beljebb véletlenül. Erre cseppentek 1-2 csepp levendulát, és bedugom a gyermek fülébe. Az olaj ezzel a módszerrel közel kerül a dobhártyához, de nem folyik bele, csak odapárolog. A levendulaolaj nagyon hatékony gyulladáscsökkentő, égési sérülések és sebek kezelésére is kiváló. Tényleg bevált, sokszor elmúlik a gyulladás és a fájdalom is, többször megelőztük így az antibiotikum-kúrát.

A levendulaolajról tudni kell, hogy azon kevés illóolajok egyike, amelyet töményen is használhatunk, akár az érzékeny nyálkahártyán is, mert egyáltalán nem irritálja a bőrt, ezen kívül akár újszülötteknél várandósoknál is teljes biztonsággal alkalmazhatjuk, ellenjavallat nincs!

Hasonlóan jó, vagy még jobb megoldás lehet, ha egy egyszerű keveréket készítünk: Egy cseppentős üvegbe (kiürült illóolajos üvegcse) 4 ml orbáncfű-macerátumot teszünk és ehhez adunk 1 ml, azaz kb 30-40 csepp levendula illóolajat. Ugyanúgy vattára cseppentve tesszük a fülbe.

Stadelmann keverékei között is van ilyen, de mivel rendkívül egyszerű és olcsó is elkészíteni, ezért érdemes otthon kikeverni. Ha egy nyári kirándulás alkalmával találunk orbáncfüvet (hypericum perforatum) és összevágott virágos-leveles részeit egy befőttesüvegbe téve leöntjük extraszűz olívaolajjal, majd a napon érleljük néhány hétig, egész évben lesz egy rendkívül hatásos gyógyolajunk a házipatikánkban. Sebek gyógyítására, irritált bőrre, égési sérülésekre, sőt reumára is nagyon jól használható, és még fájdalomcsillapító hatása is van.

2 megjegyzés:

aarkus írta...

Csak megismerném, hogy néz ki az orbáncfű.....

L. M. Zsuzsi írta...

Igen, ez fontos kérdés :-) Azért nem tértem most ki erre részletesebben, mert most úgysem lehet szedni.
Itt egy pár kép róla:
https://www.google.hu/search?q=hypericum+perforatum&hl=hu&client=firefox-a&hs=CIs&tbo=u&rls=org.mozilla:hu:official&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=f50GUe_4M6ek4gSwk4Bw&ved=0CC8QsAQ&biw=1920&bih=944

Magyarországon 8 féle faja él, a hipericin hatóanyag a "hypericum perforatum"ban van, aminek a nap felé tartva lyukacsos (perforált) a levele. Ezek nem lyukak, hanem olajat (hatóanyagot) tartalmazó kis hólyagfélék a levélben.

A macerációval vörösre színeződik az olaj, majd teszek fel egy képet róla.

Leírás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Orb%C3%A1ncf%C5%B1