2013. január 4., péntek

Kísérlet egy gyökérkezelés kapcsán

Egy gyökérkezelt fog tövében begyulladt csonthártya nagy fájdalmakat okozhat az állkapocsban. A fájdalom és duzzanat tapintható a fogínyen, és az arcon is látszik. Egy idő után, a kezelés, tisztítás hatására ez a gyulladás valószínűleg lelohad magától is, de a folyamatot megtámogathatjuk egy aromaterápiás keverékkel is, amellyel a szájon belül ecsetelhető a fájdalmas terület.

Egy 10 ml-es csepppentős üvegben készítettem el:

- 5 ml cickafark tinktúra (saját készítésű)
- 10 csepp kakukkfű illóolaj (kemotípus: linalol)
- 20 csepp levendula illóolaj (más néven levendula extra, vagy levendula fine, 1500 m felett gyűjtött, magasabb hatóanyag-tartalmú típus. Akár tisztán is alkalmazható lenne nyálkahártyán, gyermekeknél is.)
- 4 ml rózsavíz (rosa damascena)
(A rózsavíz helyett, ha lett volna, rózsaolajat tettem volna bele, erős gyulladáscsökkentő hatása miatt, kb. 5 cseppet, ez esetben vízzel hígítanám az erős, 70% alkoholtartalmú tinktúrát, de a hidrolátumban is megtalálható sok a rózsa hatóanyagai közül, kis koncentrációban.)

A keverék kísérleti fázisban van, de a kakukkfűolaj és- a cickafark erős fájdalomcsillapító hatása szinte rögtön az első ecsetelés után érezhető. A kakukkfű, a cickafark (és a rózsa is) erős gyulladáscsökkentő hatással bíró gyógyolaj, a és mindkettő, a levedula és a kakukkfű is antibakteriális tulajdonságú.
Reméljük, beválik majd.

Egyébként elképzelhetőnek tartom ennek alkalmazását afta, vagy más szájüregi sebek, szájfertőzés esetén is. De a tömény keverék ecsetelése helyett (ami elég kellemetlen ízű) szájvizet is készíthetnénk belőle.
Például sós, langyos vízbe, vagy sós cickafarkteába csepegtetve, azonnali felhasználásra, öblögetésre.

Nincsenek megjegyzések: