2012. február 28., kedd

Sebbalzsam neem olajjal


Ezt a kenőcsöt egy szoptató anya súlyos, fekélyesedő mellgyulladására készítettem, de mindenféle sebek, nehezen gyógyuló hegek, bőrbetegségek, fekélyek, ekcéma, égési sérülések esetén látványosan segíti a sebgyógyulást. Nyílt sebekre és nyálkahártya-sérülésekre is közvetlenül alkalmazható, illetve gyulladásgátló, antibakteriális, antivirális, antimikotikus (gombaellenes) hatása is van.
Minden alapanyaga önmagában véve is gyógyhatásal bír, a zsírok és olajok is, amelyet kiegészítenek a vitaminok, és a tiszta, bio illóolajok.

(A téli hidegben bepattant kezek-lábak esetében is tapasztaltuk rendkívüli hatékonyságát, hogy a kenőcs 1-2 alkalommal való használata után a nyílt, vérző seb (amely miatt az emberek rendszerint hetekig szenvednek) azonnal bezárult, hegesedett, gyógyulásnak indult, a fájdalom megszűnt.)

A kenőcs illatára eléggé jellemző a neem olaj fokhagymára emlékeztető szaga, de ezt a hatékony gyógyító tulajdonságokkal rendelkező alapanyagot nem akartuk kihagyni a keverékből, mellesleg az illóolajok ezt a talán kevésbé kellemes illat-hatást eltolják gyógyfüves-levendulás irányba.

Recept, kb 30 ml kenőcshöz:

I. fázis:
- Kókuszzsír 4,8 g
- Sáfrányos szeklice olaj 2 g
- Neem olaj 3 g
- Méhviasz 4 g

II. fázis:
- Shea vaj 2,2 g
- Kamilla olaj (macerátum) 1,5 g

III. fázis
- "Sebeszencia" *** 20 csepp
- Propolisz tinktúra 10 csepp
- Panthenol (B5 provitamin) 0,5 g
- E vitamin (1 db 400 mg-os kapszula tartalma)

*** Ez az illóolaj-keverék a Stadelmann-féle Bevált aromakeverékek között "Rózsa-Teafa eszencia" vagy "Sebolaj", vagy "Sebesszencia" néven fut, tartalmaz: Extra levendula, Manuka, Rózsa, és Teafa illóolajakat, amelyek a leghatékonyabb illóolajok a külső sebek kezelésében, és mindegyikük közvetlenül a nyálkahártyán (tehát pl. afta kezelésére is, a szájban ecsetelve) , és gyerekek esetében is alkalmazható.

Elkészítés: Az első fázis alapanyagait egy üveg keverőpohárba mérjük (precíziós mérleggel), és vízfürdőben kevergetve felolvasztjuk benne a méhviaszt. A fürdőből kivéve beletesszük a hőérzékeny sheavajat, és olvadásig kevergetjük. Majd hozzákeverjük a kamilla-macerátumot is.
Ekkor beleöntjük egy sterilizált tégelybe, és ha kézmelegre hűlt, hozzácseppentjük és belekeverjük a további hatóanyagokat.

A vizet nem tartalmazó kenőcsök sokáig, kb. egy évig állnak el, míg a benne lévő olajok meg nem avasodnak, amit szagról könnyű felismerni.

3 megjegyzés:

Anka írta...

Hanna arca csodálatosan meggyógyult, és az illata is csodás! Köszönöm!!

L. M. Zsuzsi írta...

Anka, a tiéd az első kommentár ezen a blogon! Nagyon köszönjük a kedves visszajelzést! Örülök hogy használt! A ti balzsamotokban nincsen neem olaj, majd ezt az illatosabb változatot is felteszem a Manukára.

Névtelen írta...

Nagy-nagy köszönet ezért a receptért! Végre átaludtam az éjszakát! Eléggé kényes helyen vannak viszkető, égő, fájdalmas kiütéseim már három hete. Igazából az orvosoknak sem sikerült beazonosítani a bajt, de rájöttem, hogy a teljesen műszálas testnadrágok okozhatták. A patikai szerekből semmi nem használt, így tegnap este elkészítettem ezt a balzsamot annyi változtatással, hogy a "Sebesszencia" /mivel ez nem volt itthon, viszont minden más igen/ helyett 15 csepp levendula, 5 csepp rózsa és 7 csepp teafa olajat adtam hozzá - jó tömény hatóanyagtartalmú lett így. Már zuhanyzás után, amikor felkentem az érintett területre, érezni lehetett, ahogyan nyugtatja a bőrömet. Csodák-csodájára reggel 7-kor keltem - már hetek óta minden áldott éjszaka a viszkető érzésre ébredtem többször is, és hajnali négykor legkésőbb már a gép előtt ültem és dolgoztam kínomban...A neem olaj illata teljesen elviselhető, a lányaim inkább mézillatúnak mondták a kencét. Köszönöm szépen! :) Éva