2012. május 16., szerda

Kamaszkori bőrproblémák

Hétvégén a 13 éves lányom arcán megjelent pici mitesszerekre kerestem megoldást.Ami nem is volt olyan egyszerű, mert több feltételt is támasztott az elkészült kozmetikummal kapcsolatban. Ne legyen krém, sem olaj, szívódjon be nagyon gyorsan, friss illata legyen, és főleg, segítsen a bőrproblémáján. Ezeknek a kritériumoknak a fényében kevertem egy arctonikot, egy maszkot és egy ápoló arczselét.

Tisztító arctonik aknés bőrre





Az elkészítése nagyon egyszerű (a legnehezebb talán az benne, hogy beszerezzük a hozzávalókat). A hamamélis  hidrolátumnak és az almaecetnek köszönhetően gyengéden tisztítja a bőrt. A z almaecet másik csodálatos hatása, hogy visszaállítja a bőr normál Ph értékét, amire nincs jó hatással a gyakran túl klóros víz amivel mosakszunk. A levendula megnyugtatja és lágyítja a bőrt, az aloe vera pedig hidratál.Aromaterápia fronton pedig a teafaoaljat (tisztít) és a pálmarózsát (regenerál) használtam.

120 ml arctonikhoz:
45 ml hamamélis hidrolátum
45 ml levendula hidrolátum
10 ml bio almaecet
15 ml aloe vera gél
5 csepp teafa illóolaj (melaleuca alternifolia)
5 csepp pálmarózsa illóolaj (cympobogon martinii)

Keverjük össze a hozzávalókat és töltsük egy steril üvegbe. És már kész is. Nem is olyan nehéz, ugye?

Arcápoló zselé

Ennél a kozmetikumnál próbáltam kielégíteni a lányom kérését. Így lett egy nagyon friss illatú, könnyen beszívódó arczselé. Az előző recepthez képest új hatóanyag a rozmaring illóolaj mely méregteleníti a szervzetet, megtisztítja bőrt. A széleslevelű levendula, melyet gyakran angol levendulának is hívnak, vadon terem,  magasabb a cineol tartalma mint a hagyományos levenduláé. Erős fertőtlenítő, baktériumölő, hegesítő.




30 ml zseléhez:

20 ml hamamélis hidrolátum
10 ml aloe vera gél
1 csapott kávéskanál Solagum gélképző
3 csepp rozmaring ct. verbenon illóolaj (rosmarinus officinalis verbenoniferum)
3 csepp teafa illóolaj (melaleuca alternifolia)
3 csepp széleslevelű levendula (lavandula spica)
3 csepp grapefruit mag kivonat (tartósító)

Egy kis kézi habverővel összekeverjük a hidrolátumot és az aloe verát majd folytonos keverés közben hozzáadjuk a gélképzőt, és addig kavarjuk míg a zselé ki nem alakul. Ekkor beletesszük az illóolajakat és a grapefruit mag cseppeket, összekeverjük és sterilizált tégelybe, vagy pumpás adagolóba töltjük.

Arctisztító maszk



Majd heti egy-kétszeri használatra agyagos-illós maszkot kevertem. A maszkot 15-20 percig hagyjuk a bőrön, majd langyos vízzel öblítjük.
Ideális esetben ehhez a maszkhoz vörösagyagot használunk, de nekem éppen nem volt kéznél ezért lett zöld.
Miért ajánlom mégis inkább a vöröset? Mert ásványi anyagokban és nyomelemekben nagyon gazdag, ezáltal kiegyenlíti a zsíros miteszeres bőrt. Javítja a vérellátást, így gyorsítja a bőr hámosodását, regenerálódását.
A hozzáadott növényi glicerin hidratál, és megakadályozza, hogy a maszk kiszáradjon. A citrom és teafa illóolajak antibakteriális hatásúak.

50 ml maszkhoz:

6 ek vörös agyag
2 ek növényi glicerin
3 ek levendula hidrolátum
5 csepp teafa illóolaj (melaleuca alternifolia)
5 csepp citrom illóolaj (citrus limomum)
5 csepp grapefruit mag kivonat (tartósító)

Keverjük össze a hozzávalókat, ügyelve arra, hogy ne csomósodjon.




2 megjegyzés:

Gonda Hajnalka írta...

Na és lesz rá lehetőség, hogy esetleg közösen készítsünk natúr kozmetikumot?

L. M. Zsuzsi írta...

Bizonyám, lesz! De arra még várni kell néhány hetet... de nem soká.