2012. május 2., szerda

Hogy ne égjünk le - egy jó fényvédő krém














Ennek a fizikai fényvédelmet biztosító krémnek receptjét a Cosmio-n olvastam, tavaly nyáron készítettem először, és remekül bevált, ezért szeretném itt is jó hírét kelteni.
Meg azért is, hogy olcsó és működő alternatívát mutassunk az általánosan használt fényvédő szerekre. Egyelőre kevesen tudnak arról, hogy a boltokban kapható fényvédőkrémek nagyobb részében súlyosan egészségkárosító alapanyagok vannak. És itt most nem a kőolajszármazékokra, szintetikus illatanyagokra és tartósítókra, és hasonlókra gondolok, bár "természetesen" ezek is benne vannak, ahogy az összes többi kozmetikumban is, hanem azokra, amiket kifejezetten fényvédelem céljából tesznek a készítményekbe. 
Egyes források szerint a kémiai fényvédőszerek nagy részéről már húsz éve kiderült, hogy ugyan önmagukban nem túlságosan károsak, de UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké alakulhatnak át. Tehát addig minden rendben, amíg nem éri nap a bekent bőrünket. Ezt azok a statisztikai adatok is alátámasztják, melyek szerint sokkal több a bőrrákosok aránya a fényvédőkrémeket használó, strandra járó, napozó emberek között, mint azok között, akik szintén rengeteget tartózkodnak a napon, de soha nem kenték magukat fényvédőkrémmel (tengerészek, útépítő vagy mezőgazdasági munkások, stb.).*

Ha tehát boltban vásárolunk fényvédőkrémet, érdemes figyelmesen elolvasni az összetevők listáját, hogy tartalmazzák-e az alábbi vegyületek valamelyikét:
- 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
- Octyl-Methoxycinnamate (OMC)
- Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
- Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA)
- Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)
- 3-Benzylidenchamphor

A legbiztonságosabb azonban (és valószínűleg a legolcsóbb is, mint szinte minden natúrkozmetikum esetében), ha magunk készítjük el.
Recept a fizikai fényvédő krémhez,  ahogy én elkészítettem (leegyszerűsítve):

I.  
15 g sáfrányos szeklice olaj
1,5 g cetilalkohol
5,5 g Emulsan emulgátor
II.
7,5 g kakaóvaj (vagy sheavaj)
15 g Sunblocker por
(ez a por titán-dioxid és cink-oxid keveréke, amit finomra őrölnek, és így nem képez olyan látványos fehér bevonatot a bőrön (azért látszik kissé, halványan), de nem olyan apró a szemcsemérete, hogy beszívódjon a bőrbe, ezért az egészségre nem ártalmas)
III.
99 g desztillált víz
IV.
3 g panthenol
3 g E vitamin
2 csepp tejsav
30 csepp Rokonsal tartósítószer

 Az elkészítés menetét, az eredeti receptet, és az egyéb információkat itt olvashatjátok el.

 *Ma délelőtt említette valaki, hogy állítólag egyes osztrák orvosok szerint azért törnek gyakrabban a mai gyerekek csontjai, mert a sok fényvédőkrém miatt kevesebb napfény éri őket, és ezért nem jutnak elég D vitaminhoz... Én nem tudom, hogy ebben mennyi az igazság, de a magam részéről egy középutat tartok ésszerűnek, csak a szezon elején kenem be a gyerekeket, később pedig hagyom, hogy apránként hozzászokjanak a naphoz, lebarnuljanak, (dél körül persze nem árnyékba terelem őket).

3 megjegyzés:

aarkus írta...

A mai gyerekek csontjai gyakrabban törnek?! Érdekes, nekem meg pont az tűnt fel, hogy mapaság alig látok gipszelt kezű-lábú gyerekek, míg anno általánosban tavasztól őszig szinte mindig el volt törve valakinek valamije az osztályunkban...

L. M. Zsuzsi írta...

Eszter, igen, én sem vettem észre ilyesmit (évente 1-2 törött végtag bukkan fel az iskolában), és nem is tudom, hogy ez a pletyka a bulvársajtóból, vagy valami tudományos műsorból röppent-e a tanáriba... de szerintem még ha ez így is van, annak sokkal inkább az lehet az oka, amit megesznek, ill. nem esznek meg.

Gonda Hajnalka írta...

Hogy ne égjen a bőröm és ne fájjon a fejem, fogadjátok ezt a díjat tőlem....! Puszi
Nézz be hozzám a szemem tükrébe!