2014. július 10., csütörtök

Pannonhalmi levendulás és gyógynövénykert

Pannonhalmán jártunk az előző hétvégén. Az apátsághoz tartozó létesítmények és manufaktúrák mind csodálatosak - az építészeti szempontból,  és az ott folyó munka szempontjából is a legmagasabb színvonalat célozzák meg. A gyógynövénykerben eddig sohasem jártunk még, és most a legszebb pompájában találkozhatunk vele - épp a levendulaszüret előtt.
(Most zajlanak a Levendulahetek.)
Aznap egy próba-lepárlást is végeztek egy kisebb adag levendulával, és azt mondják, nagyon jó évjáratnak ígérkezik az idei. Reméljük, az utóbbi napok esős, hűvösebb időjárása sem okoz nagy differenciát az illóolaj minőségét illetően.

Hoztam néhány fényképet erről a gyönyörű helyről, álom-gyógynövénykertről, aminél szebbet még sohasem láttam... nézzétek csak:
Rálátás a hegyről, ahogy megközelítjük az arborétumon át, az Apátságtól jövet:
 Csodálatos lilaság:
 Ez pedig a gyógynövénykert bemutató része: minden itt termelt növényből egy jókora adag a látogatók okulására, a többi, nagyobb mennyiségben pedig a földeken terem:
 A háttérben a bazilika:
 Van egy gyönyörű, tündérrózsás tó is ott, egészen idilli:
 Ezekben az üstökben történik a levendula lepárlása:
... amelyhez a gőzt a mellette lévő helyiségben fejleszti egy szerkezet - a képen az ablak előtt álló, távolabbi gép az:
 a párlat végül ebben a hordóban csapódik le, majd a mellette álló csonkakúp alakú edénybe folyik ki, amelyben elválik egymástól a levendulavíz és az illóolaj. A kettő szintjének a magassága az edény oldalán lévő üvegfelületén látható:
 A látogatók számára információk olvashatók a teremben a lepárlás folyamatáról:

Érdemes ellátogatni a pannonhalmi levendulahetekre, mert holnap például Ferenczy György és a Rackajam zenél a gyógynövényeskertben!

1 megjegyzés:

Monika írta...

Csodás!!!!!! Tiszta magyar Provance! Régóta vágyom már oda.Köszönöm az ajánlást!