2014. április 21., hétfő

Így locsolkodunk mi: vízben diszpergált illóolajjal!

Egyszer írtam arról, hogy valójában szép és jó és egészséges lenne (nekünk nőknek, és legfőképp a kislányoknak) ha a húsvéti locsolkodás tiszta vízzel történne. Eddig nálunk ez volt a szokás, de idén a kisebbik, hatéves fiam kijelentette, hogy jázminvirág illatú vízzel szeretne locsolkodni - mert a múltheti foglalkozásom előkészületeinél ő is végigszagolgatta az illóolajokat, és ez az illat nagyon megtetszett neki.

Persze, azt nem akartam, hogy valami tömény parfümmel induljanak locsolni, a fenti okokból. Olajban nem oldhattam fel az illóolajat, mert az foltot hagyhatna a leányok/szomszédnénik ruháján. Az illóolaj oldódik alkoholban is, de ez sem jöhetett szóba, mert ha esetleg a kisfiúk ügyetlenkedése miatt a tömény szesz a kislányok szemébe menne, lenne nagy sírás-rívás és fogcsikorgatás.

Én vizet akartam, épp csak egy leheletnyi illattal! Eszembe jutott, hogy van nekem egy Solubol nevű diszpergáló szerem az Aroma-Zone-tól, ami arra jó, hogy a vízben eloszlassa (diszpergálja) az amúgy nem vízoldható olajcseppeket. Lehet vele például illatos, nyári vízpermetet készíteni, illóolajokkal kiegészített aromavízből, vagy szájvizet, meg gyulladt pattanások leszárítására és gyógyítására szolgáló zsírmentes illóolajos permetet, és még egy csomó mindent.

Egy porlasztós flakonba (kétbetűs drogéria dezodorjának kiürült pumpás flakonja) tettem néhány csepp Solubolt, ebbe cseppentettem négy csepp jázmin illóolajat, összeráztam, majd öntöttem hozzá 5 ml narancsvirágvizet, végül pedig felengedtem desztillált vízzel. Kissé opálos, illatos, frissítő folyadékot kaptam, a gyermekeim nagy örömére.
Mehetnek locsolkodni!

Mellékszál: A hímes tojás Moksha blogon látott ötlet alapján készült, de én dekortapasz csíkokkal takartam ki a tojásokon a mintázatot. Színesen is lehet:)Nincsenek megjegyzések: