2012. június 9., szombat

Hogyan gyógyítsuk az ínhüvelygyulladást

Az utóbbi időben ketten is megkerestek ínhüvelygyulladásos problémával. Egyikük egy fuvolaművész lány, aki egy nagyon fontos versenyre készülvén a sok gyakorlástól kapta ezt a betegséget, a másikuk pedig anyukám. Mindkettejük csuklója bedagadt és nagyon fájt, alig tudtak valamit csinálni vele. Az orvos által felírt balzsam és tapasz nem sokat használt, maradt tehát a pihentetés.

Segítségképpen kevertem nekik egy illóolajos masszázsolajat, és ezt a kezelést kiegészítendő az agyagpakolást javasoltam.
Napokon belül jelentős javulás állt be mindkettőjüknél, a lány elmehetett a versenyre, anyukám pedig nyugodtan kertészkedhet tovább.
Megosztom hát veletek is a csodaszert, remélem segít annak akinek szüksége van rá.

Masszázsolaj ínhüvelygyulladásra:

50 ml mandulaolaj
10 csepp kúszó fajdbogyó illóolaj (gaultheria procumbens)
20 csepp olasz szalmagyopár illóolaj (helichrysum italicum ssp serotinum)
10 csepp borsmenta illóolaj (mentha X piperita)
20 csepp citromos eukaliptusz illóolaj (eucalyptus citriodora)

A mandulaolajban  feloldjuk az illóolajokat és már használhatjuk is. A fájdalmas területet gyengéden bekenjük, majd agyagpakolást rakunk rá.



Agyagpakolás:

Készülhet provence-i zöld agyagból vagy hazai szürke agyagból. Én a Tiszasüly melletti agyaglelőhelyről kaptam , de a vajdasági magyarkanizsai  agyag is hasonló.

Az agyagot langyos vízzel elkeverjük úgy, hogy egy kenhető pasztát kapjunk, ezzel kenjük be 2-3 cm vastagon  a kezelendő felületet, majd tekerjük be tiszta pamutból készült anyaggal (én pelenkát használtam).
Minimum fél órát hagyjuk rajta, de akár két órán keresztül is rajtamaradhat. Ha megszáradt az agyag morzsoljuk le a bőrünkről és kerüljön a szemétbe, mert ezt már nem tudjuk újra felhasználni.
Mossuk le langyos vízzel a maradékot.

Napi egyszer-kétszer alkalmazzuk a teljes gyógyulásig.



3 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Jaj, de jó, már úgy vártam a receptet! :-) Fajdbogyó illóm sajnos nincs itthon, de míg lesz, addig is gyorsan alkalmazom az agyagos pakolást, mert a gyógyszerári sportkémtől csak kicsit lett jobban a kezem.
Nem tudod véletlenül, hogy ez a fajdbogyó hogy van franciául?

L. M. Zsuzsi írta...

Én ugyan nem tudok franciául, de épp erre jártam :-) és sztem GAULTHÉRIE COUCHÉE néven keress rá a kedvenc boltodban ;-)
(amíg lesz, esetleg addig is használhatod a másik hármat...)

Melinda írta...

Ügyes vagy Zsuzsi, tényleg így hívják!
Agyagpakoláshoz pedig nyugodtan használd a legegyszerűbb (patikákban kimérve kapható) argile verte-t.