2012. június 4., hétfő

Kullancsriasztás - avagy egy hasraütésszerű olajkeverék sikertörténete

Szombat délelőtt a Mátrában kirándultak a gyerekeim. Korábban terveztük, hogy beadatjuk nekik a kullancs elleni védőoltást, de aztán erre mégsem került sor. Elég sokat járjuk az erdőt, és ilyenkor mindig találunk bennük egy-két vérszívót is, egy hete például, a kisebbik fiamból négyet szedtünk ki egyszerre. Szeretik őket.
Régóta szerettem volna készíteni egy "rendes" aromaterápiás keveréket a kullancsok, szúnyogok távol tartására, bevált recept alapján, de a kirándulás reggelére ez még nem készült el. Nem volt sok időm, csak néhány percem arra, hogy valamit tegyek a gyerekeim védelmében.
Egy kis tégelybe öntöttem kb. 10 ml olívaolajat, és gyorsan, a cseppeket nem különösebben számolva, hasraütés-szerűen belecsepegtettem azokat az illóolajakat, amiket hasonló célú készítményekben találkoztam már, illetve azokat, amik ezek közül itthon fellelhetőek voltak.

Készítményt vettem alapul, az egyik a Bugslock rovarriasztó karkötő, amely levendula és citrom illóolajjal van átitatva, és sokak szerint hatásosan távol tartja a kullancsokat. A másik pedig a Stadelmann féle rovarűző aromakeverék, amelyben cédrus, ciprus, eukaliptusz, kelet-indiai citromfű, rózsamuskátli illóolajak vannak.

Ezek közül találtam itthon levendulát, kelet-indiai citromfüvet, eukaliptuszt, rózsamuskátlit, ciprust, amit még teafával is kiegészítettem.
A levendulából 13 cseppet, a többiből talán 4-5 cseppet tettem a 10 ml olívaolajba, a tégelyben összeráztam, és a kisfiaim bokáját, csuklóját bekentem vele körben, ezen kívül tettem egy keveset a fülük mögé, a tarkójukra is.
Az eredmény: a kirándulás után EGYETLEN KULLANCSOT SEM TALÁLTAM BENNÜK, míg a férjemben, aki nem használta az olajamat, volt kettő is. Pedig a gyerekek többször fára másztak, fűben hemperegtek hosszan... Természetesen, egy alkalomból nem lehet statisztikai adatot képezni, de számomra azért meggyőző volt ez az eset.

Ezek az illóolajok, amik alkalmasak a kullancsok távol tartására, a legolcsóbbak közé tartoznak, akár egy-egy kis üvegcse citrom és levendula illóolaj csak 2-3 ezer forintba kerül (tehetünk hozzá egyebet is), egy nagy családnak is bőven elegendő egy szezonban, és sokkal természetesebb, mint más, bőrre fújható, vagy átitatott karkötő formában kapható rovarriasztó szerek, amelyek sok esetben "ún. dietil-toulamidot (DEET) tartalmazhatnak fő hatóanyagként. Ezt a vegyületet az amerikai hadsereg fejlesztette ki a 2. világháború idején, amelynek egyébként jellegzetes kellemetlen illata van, súlyos mellékhatásokat okozhat főleg kisgyermekeknél és időseknél. Mellékhatásai a következők lehetnek: a toulamid a bőrrel érintkezve könnyen bejuthat a szervezetbe, ami súlyosabb esetben agyi károsodáshoz, mentális zavarokhoz, szív és érrendszeri megbetegedésekhez, bőrirritációhoz esetenként akár agyvérzéshez is vezethet"  (idézet innen), amihez még hozzátenném azt is, hogy asztmásoknál ezek a rovarriasztó spray-k fulladási rohamot is okozhatnak, ez családi tapasztalat.
 Tehát, ha van természetes, ártalmatlan, és olcsó megoldás, akkor nem érdemes mérgeznünk magunkat...

Annyit pedig még én is hozzáfűznék ehhez a bejegyzéshez, hogy nekem gyakran már csak arra van időm, hogy pár csepp levendula illóolajat csepegtessek a verőerekre és eddig szerencsére ez a megoldás is nagyon hatékonynak bizonyult. Szóval ne féljetek az egyszerű megoldásoktól..... Melinda

2 megjegyzés:

Julcsi írta...

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
(Meg is osztottam a Facebook-on, ha nem baj?!)

L. M. Zsuzsi írta...

Kedves Julcsi, szívesen! :-) És persze, köszönük szépen, ha megosztod!!!