2012. június 5., kedd

Fejfájás elleni bedörzsölő


Egyik legelső élményem az aromaterápia hatékonyságát illetően saját tapasztalaton alapul. Középiskolás korom óta szenvedek a migréntől, aminek a gyakorisága, intenzitása hullámzó, de az is el lehet mondani róla, hogy folyamatosan jelen van az életemben.
Így mikor megismerkedtem az illóolajokkal az első illóolaj szinergiám egy fejfájás elleni keverék volt, amit a mai napig ebben a formában használok, és kezdődő migrén esetén nagyon hatásosnak bizonyult. Használatakor nagyon fontos, hogy már az első jelek megjelenésekor használjuk. Természetesen nem állítom azt, hogy az erős, több napos migréneket, melyek komoly orvosi felügyeltet és fájdalomcsillapítást igényelnek, is egyből elmulasztja, de enyhíteni mindenképp tudja.
Ehhez a keverékhez tehát az orvosi levendula (görcsoldó, különböző eredetű fájdalmak hatásos csillapítója) és a borsmenta (fájdalomcsillapító, érszűkítő) szinergiáját használjuk.
Növényi olajként én a jojobaolajat használom, mert könnyen, gyorsan felszívódik anélkül, hogy zsíros érzetet hagyna maga után. De tulajdonképpen bármelyik növényi olajat felhasználhatjuk a keverékhez, hiszen itt hordozó olaj szerepét tölti be.

Kis pipettás üvegbe is tölthetjük, de sokkal praktikusabb egy pici görgős fejű flakon amit szükség esetén mindig kéznél van.

10 ml keverékhez:
15 csepp levendula (lavandula angustifolia) illóolaj
15 csepp borsmenta (mentha piperita) illóolaj
8 ml (kb egy kávéskanálnyi) jojoba olaj

Öntsük a hozzávalókat közvetlenül az üvegcsénkbe, jól rázzuk össze és hagyjuk állni 2-3 napig, hogy a hatóanyagok összeérjenek.

A fejfájás első jeleinél, kenjünk néhány cseppet a halántékunkra, a szemöldökünk közé és a nyakunkra. Gyengéden masszírozzuk a bőrünkbe.

Az illóolajak használatánál mindig tartsuk be az előírt óvintézkedéseket.

8 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

No, ezt most rögtön megcsinálom. Én is migrénes vagyok, szerencsére az a klasszikus, sötét szobában nyüszítős, hányós migrén viszonylag ritkán tör rám, de minden kezdődő fejfájásnál bennem van a frász, hogy ez most olyan lesz-e vagy csak egy gyorsan múló fejfájás, és nem szívesen veszek be mindig fájdalomcsillapítót megelőzésképpen, hátha ez is beválik. Nagyon örülnék neki.

Melinda írta...

Szia,
de örülök, hogy írtál. Épp ma nézegettük a blogodat, bár én már régebb óta követlek a pickwicken, mert én is Loire-menti vagyok félig:-)))
Fejfájásilag hasonlóak a tüneteim mint neked és ez a keverék gyakran segít a kezdeteknél, ha nem túl durva a roham. Ami nekem még bevált, az a rozmaringbor. Vörösborba áztatsz rozmaringot és hagyod érlelődni egy holdhónapig. Kezdődő migrén esetén 1 dl szintén sokat segít.

Mademoiselle írta...

Köszi a tippet, kipróbálom majd azt is :-)
Ínhüvelygyulladásra nincs esetleg valami jó kis bedörzsölős olajötletetek, vagy valami másotok?
A hímzős-horgolós ujjaim (hüvelyk és mutató) kikészültek, és fáááj...

Melinda írta...

De van:-) anyukámat épp meggyógyítottam. A napokban felteszem

Mademoiselle írta...

Szuper, köszi, repesve várom :-)

Mademoiselle írta...

gyerekek, ez remek!
Most hogy itt a kánikula, amit nagyon nehezen viselek, majdnem minden reggel fejfájással ébredek, de nem vettem be gyógyszert már vagy két hete, csak rágörgőzöm a halántékomra, és elég hamar elmúlik a fájás :-)

Makacs csalánkiütésre nincs valami tuti szeretek, kéne olyan, ami közvetlenül a viszketés enyhítésére jó, és olyan, ami esetleg belülről hat.
Az Aroma-Zoneon találtam egy receptet: borsmenta, kakukkfű, levendula, rose de damas és kamilla vizeket kell összekeverni, és naponta belekeverni belőle egy evőkanállal másfél liter vízbe és meginni. 40 napig. Most ezt mindenképp kipróbálom, hátha segít. Csak nem tudom elég-e az az egy evőkanál másfél liter vízbe. Nekem kicsit kevésnek tűnik.

Mademoiselle írta...

Ja és még azt akartam kérdezni, hogy tudnátok-e ajánlani valami kezelési módot száraz-korpás fejbőrre? Zsíros-korpásat találtam itt a blogon, de egy ismerősömnek nem vált be az én rhassoulos samponom, és neki próbálok keresni valami bedörzsölőt vagy pakolást, vagy sampont.

Melinda írta...

szia,kicsit lassan, de jön a válasz. remélem még nem késő?

olajos bedörzsölő száraz, korpás fejbőrre:
25 ml csilei muskotályrózsa olaj (rose musqee du Chili)
2 ml madagaszkári citromfű/ahibero (cymbopogon giganteus) illóolaj
1 ml niaouli (melaleuca quinquenervia cav.) illóolaj
1 ml kámforos rozmaring (rosmarinus officinalis camphoriferum) illóolaj
1 ml indiai citromfű illóolaj (cymbopogon citratus)