2012. április 10., kedd

Rozmaringos sampon szappanból és agyagból

Sokan vannak, akik a természetes kozmetikumokat előnyben részesítve, a legegyszerűbb megoldásként szappant használnak hajmosásra is. A gyerekeim haját én is egy gyöngéd olívaszappannal mosom, ugyanazzal, amivel fürdenek, mert tökéletesen tisztít, de nem szárítja a fejbőrt. Viszont nekem az a tapasztalatom, hogy ez csak ilyen rövid hajnál válik be, mert a hosszabb hajszálak könnyen belegabalyodnak a szappanba és mivel minden hajmosáskor jó néhány szál kihullik, ezek sokszor a szappanra tapadnak, ami nem túl esztétikus. Nagyon jó megoldás lehet persze az is ha valamelyik enyhe cukortenzidből készítünk a megszokott samponokhoz hasonlóan folyékony állagú - viszont azoknál sokkal jobban hajkímélő- sampont, sok jó recept kering ebben a témában, de én még nem próbáltam ki egyiket sem.
Erre nincs is szükség, mert az én jól bevált samponom rendkívül egyszerűen elkészíthető három összetevőből, egy perc alatt, és tökéletesen működik is. Az konzisztenciája pont olyan, mint a gyári termékeké, és ugyanúgy is használható, ugyanakkor sokkal jobban óvja a hajat, és valóban csak a felesleges zsiradékot és szennyeződéstől tisztítja meg, mert a durva tenzidektől mentes. (A szappan kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne tartalmazzon kókuszolajat, mert a kókuszos szappanok sokkal erősebben habzanak, és erősebb zsíroldók, mint más összetételű növényi szappanok, és egy samponban felesleges ilyen hatékony zsíroldó hatás, hacsak nem különösen zsíros hajról van szó.)
A hozzáadott agyagpor, ami arcmosásra is tökéletes, fokozza a tisztító hatást, és megfelelő állagot biztosít.
A rozmaring illóolaját pedig azért érdemes beletenni, mert enyhén fokozza a fejbőr vérellátását, és többek közt ennek köszönhetően serkenti a hajnövekedést, és gátolja a korpásodást, erősebb, egészségesebb lesz tőle a hajunk! (Ügyeljünk arra, hogy tiszta bioillóolajat használunk, mert az utánzatoknak csak az illata hasonló, de a hatóanyagok hiányoznak belőle, illetve az igazi olajok hatékonyságának a nyomába sem érnek.)

Recept:

Enyhébb növényi szappant reszelünk sajtreszelővel, a reszelékből  Kb. 1 evőkanálnyira van szükség egy hajmosáshoz. Egy kis tálkába tesszük, kevés forró vizet engedünk rá, és néhány percig hagyjuk, hogy meglágyuljon. (Keverhetjük is kissé, hogy jobban feloldódjon benne, de nem szükséges, hogy teljesen elolvadjon.) 1 csapott evőkanál zöld (illit) vagy fehér agyagot (kaolin) belekeverünk, ekkor egy gélszerű sampont kapunk. Végül belecseppentünk még 1, maximum 2 csepp rozmaring illóolajat (rosmarinus officinalis), és a szokott módon hajat mosunk.
(Ha túl sok sampont készítettünk, a maradék légmentesen lezárva pár napig eláll.)

FONTOS, hogy a haj leöblítése után utolsó öblítésként használjunk enyhén citromleves, vagy almaecetes, de mindenképpen savas vizet, amely semlegesíti a lúg hatását, és tulajdonképpen tökéletesen megfelel egy hajkondícionálónak. Így a haj fényesen csillogó lesz, és könnyen kezelhetővé fésülhetővé válik. Ezt az öblítőt nem kell kimosni a hajból!

Tipp: ha egy bögre frissen főzött csalánteába csepegtetjük a citrom levét, és ezzel öblítünk utoljára, még többet teszünk a hajunk szépségéért, egészségéért.

Nincsenek megjegyzések: