2016. január 6., szerda

Lábfürdősó


Az utóbbi időben nagyon fázós lettem, ráadásul leginkább állómunkát végzek, a vállalkozói létforma pedig olykor sok idegeskedéssel jár. Ez a lábkényeztető só nem csak a fáradt lábaknak, hanem a léleknek is enyhülést és felüdülést nyújt, egy tevékeny, rohanós nap után. A gyógynövények és a tűlevelűek illóolaja együtt - melyben a levendula dominál - nagyon finom, nyugtató, lazító, összpontosítást, elcsendesülést segítő illatkeveréket alkot. Meghűlés esetén is hozzájárulhat a jobb közérzethez, a légutak felszabadulásához az aromák belélegzése. A só és az illóolajak, különösen a levendula fertőtlenítő, antibakteriális és gombaölő hatása a lábgomba és más bőrproblémák gyógyulását is segíti. A vörös agyag ásványi anyag és nyomelemtartalma fokozza a láb vérellátását, míg az olívaolaj ápolja a száraz bőrt.

- 1/2 kg tengeri só
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 dl rózsaszín agyag
- 1 dl száraz levendulavirág
+ illóolajok, összesen 110 csepp, ez kb. 3 ml:
  -  30 csepp levendula
  - 15 csepp borókabogyó
  - 15 csepp muskotályzsálya
  - 10 csepp himalájai cédrus
  - 10 csepp rozmaring
  - 10 csepp mirtusz
  - 8 csepp cajeput
  - 6 csepp balzsamfenyő
  - 6 csepp bergamott


A keverék természetesen más illóolaj-kompozícióval is elkészíthető, másféle agyaggal, vagy agyag nélkül, több olajjal, vagy akár mézzel és kecsketejjel (számos házi receptvariáció található erre a témára más oldalakon). Várandósok semmiképpen se tegyenek bele borókaolajat (magzatelhajtó hatása miatt), az érzékeny bőrűek pedig még ilyen alacsony cseppszámban se használjanak citrusolajat, mert kipirosodhat a bőrük.

(A fotó háttereként egy Lipovszky-Drescher Mária által tervezett, Autumn Birdsong nevű, gyönyörű hordozókendőt használtam. A kendőről bővebb információ és vásárlási lehetőség ITT. )

(((Lassan másfél éve csend van ezen a blogon. Ez alatt még egy szappant vagy krémet sem kevertem, pedig igény volna rá, és az alapanyagok is kéznél vannak - csak idő nincs ilyesmire. Innovációra, újdonságok kipróbálására végképp nincs, és szinte biztos, hogy ezután sem lesz. De ha valami csoda folytán, nagyritkán mégis készül valami kozmetikum nálam, ide fogom jegyzetelni, mint most is. )))

3 megjegyzés:

Monika írta...

Öröm volt olvasni téged!!!!!
Akkor most már biztos vagyok benne,hogy az évekig tartó lábköröm gombámat az általam elkészített levendulás-olívaolajas fürdősóm mulasztotta el.
Én az enyémbe csak tengeri sót, saját levendulát, olívaolajat , eukaliptuszolajat teszek.
Télen nagyon finomak lehetnek a tűlevelű illóolajak. utána is nézek,hátha tudnék készíteni.:)
Megértem ,nagyon is az elfoglaltságodat, pedig olyan jó ,ha írsz!:)

L. M. Zsuzsi írta...

Jaj de örülök, hogy ilyen hosszú szünet után/közepette is van még olvasója e blognak! Annak pedig még ennél is sokkal jobban örülök, hogy ilyen hatásos volt számodra is ez az egyszerű eszköz, amelyben tényleg az a legjobb, hogy bárki könnyedén elkészítheti magának, és használ! Igen, az eukaliptusz vagy a teafa is nagyon jó lehet! (És egyáltalán nem szükséges így megbonyolítani, ahogy én tettem - a játék kedvéért, mert az egyszerű is nagyszerű.)
Ha jól emlékszem a Stadelmann bábakönyvében esik szó arról, hogy a fájdalmas gátseb kezelésére is milyen hasznos a meleg vízben feloldott, sóban emulgeált levendulaolaj - tehát ez egyéb, nehezen gyógyuló sebekre, begyulladt körömre is jó hatással lehet lábfürdő formájában.

Tündérlátta írta...

Zsuzsi gratulálok a hordozókendőhöz! Csodaszép!!