2013. december 28., szombat

Mandulás testápoló tej és testradír kozmetikai parfümmel


Létezik egy remek francia cég, az Aroma-Zone, amelynek a webshopjában hatalmas a kínálat, nemcsak mindenféle, minőségi bio illóolaj és hidrolátum, növényi olaj és macerátum, különfélle növényi vaj kapható ott, hanem a házi kozmetikumkészítés minden elképzelhető alapanyaga, és eszköze, ami csak létezik. Csak emulgátorból tizenötfélét árulnak, ebben a receptben egy tőlük vett O/V emulgátort használok. Eghyébként minden termékhez 2-3 kipróbált recept is kapcsolódik, ezekből rengeteget tanulhatunk. A kifogástalan, magas minőségű bioillóolajakhoz itt (postaköltséggel együtt is) sokkal olcsóbban juthat hozzá az ember, mint itthon. 


Elárulok egy titkot: tavaly télen még egy olyan álmot dédelgettünk, hogy nyitunk egy webshopot, ahol részint az Aroma-Zone illóolajait, és alapanyagait, részint pedig francia termelőktől származó bioillóolajokat, és magyar termelői bioolajokat forgalmaznánk. Igazság szerint nem sok választott el a megvalósítástól minket, az infrastrukturális háttér úgyszólván készen állt. Azonban ezt a tervet végül mégis elvetettük, mert mindkettőnk életében egy másik hivatás került előtérbe, és úgy döntöttünk, hogy ezekre a sokkal fontosabb munkáinkra koncentrálunk. Mert az idő és energia pedig véges, egy (két) családanya életében legalábbis biztosan. Emiatt volt a blogon egy nagyobb szünet is ebben az átmeneti állapotban. Mostanra azonban kikristályosodtak a dolgok, a Manuka marad, ami volt, a bevált receptjeink gyűjtőhelye és naplója.
Illetve, bár itt nem tettük közhírré, de a virtuális világon túl is üzemel Manuka Műhely, hiszen néhány sikeres tanfolyamot-workshopot is tartottunk már krémkeverés és illóolaj témakörben.
Ebben a formában mindenképp szeretnénk folytatni a Manukát, hogy - írott formában és személyesen - minél több emberrel megoszthassuk az illóolajokkal és kozmetikumkeveréssel kapcsolatos tapasztalatainkat.

Visszatérve az Aroma-Zone-ra, több olyan termékkört is forgalmaznak, amelyről itthon még csak nem is hallottunk korábban. Ilyen a kozmetikai parfümök világa. Ezeket az illatokat parfümőrök 100%-ig természetes illóolajokból komponálták a francia parfümkészítés fővárosában, Grasse-ban.
Ezeknek az illatoknak némelyikét parfümként is el tudom képzelni, alkoholban vagy olajban oldva.
Kipróbáltunk mi is néhány kozmetikai illatot, ezek közül használtam most egyet az alábbi testápoló szetthez, a Body Butter fantázianevűt. Végtelenül kellemes, puha és meleg illat, a leírás szerint a mandula és a vanília, a tej és a víz, valamint friss fehér virágok illatát idézi fel, de számomra talán leginkább púderes "tisztaságillat" ez. A tökéletes illatválasztás testápolókhoz, testvajakhoz!


A könnyű, gyorsan felszívódó mandulás testápoló tej receptje, amelyet normál bőrre ajánlok:

I. fázis:
10 g mandulaolaj
10 g sárgabarackmag olaj

II. fázis:
73,2 g desztillált víz
6 g Gélisucre emulgátor
3 g Solagum

III. fázis:
4 csepp tejsav
20 csepp Rokonsal
5 csepp "Body Butter" kozmetikai parfüm

A készítés menetéről érdemes néhány szót ejteni. Én alapvetően V/O emulziókat készítek, ezeknél az emulgátor egy viaszféleség, amelyet az I. zsírfázissal kell megolvasztani a vízfürdőben. Az O/V emulzióknál azonban a vízfázishoz mérjük, és azzal együtt melegítjük meg az emulgátort.

Ezek az emulziók vízzel lemoshatóak, matt felületet eredményeznek a bőrön, és testápoló tejeket készítünk belőlük, amelyek nem zsíroznak túlságosan, még akkor sem, ha magasabb a zsírtartalmuk, ez ugyanis inkább a molekuláktól, és nem a zsír-víz aránytól függ. (A természetben is a tej az, ami ilyen emulzió: olajcseppek-a-vízben, nem túl erősen kapcsolódva egymáshoz.)

A Gélisucre emulgátor glicerinből, mandulaolajból, és cukorészterből áll. Fontos tudni, hogy az 50%-a glicerin, amelyből nem szerencsés túl sokat használni egy krémben. Az oldal olyan arányt javasol, amelyben maximum 6% Géisucre van, mert így 3%-nál nem lesz több a glicerintartalma a testápoló tejnek. Az Aroma-Zone egészen kevés Xantángumit ajánl a receptúrához, amely egy kissé besűríti a tejet, de én ezt a többszörösére emeltem, és Solagummal helyettesítettem, mert a sűrűbb állagot kedvelem. Így körülbelüll az ivójoghurthoz hasonló konzisztenciát kaptam.


Készítettem egy rendkívül egyszerű, mérleget sem igénylő cukros testradírt, amelyhez szintén nagyon illik ez az illat. (Sőt, az ötletet egy hasonló, mandulás illatú cukros tetsradír adta, amely azonban szintetikus parfümöt, és egyéb káros összetevőket is tartalmazott.)
Először zöld agyaggal kevertem ki a radírt, de aztán kipróbáltam fehér agyaggal, azaz kaolinnal is. Ez sokkal szebb kozmetikum, hiszen a zöld agyaggal olyan mint az alga, vagy a spenót, amitől sokan idegenkedhetnek. A kaolin piszkosfehér színt ad, de kevésbé jó a tisztító hatása, kevésbé köti magához a zsírt és a szennyeződéseket az eltérő molekulaszerkezet miatt.

Cukros testradír mandulával és kókusszal:

2 ek. kristálycukor
1 ek. kókuszolaj
1 ek. zöld (vagy fehér) agyag
1 ek kókuszreszelék
1 ek. manulaolaj
6 csepp parfüm

A kókuszolajat kissé megmelegítem vízfürdőben, hogy jól össze tudjam keverni a többi hozzávalóval. Szobahőmérsékleten épp a megfelelő állagúra szilárdul a radírunk ahhoz, hogy kenni tudjuk.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!
Hatásotokra én is rendeltem az oldalról, köztük az itt szereplő illóolajat. Valami fantasztikus! Ha elindult volna a boltotok, én biztos a vevők közt lennék :-)
Barbi