2013. november 12., kedd

Aki a jácintot szereti...


 ... annak ez a krém is tetszene :-)

Számomra a jázmin jelenti az illatok fokozhatatlanul mámorító csúcsát, az illóolaja, mint egy drogost, szinte elkábít minden alkalommal - élek-halok érte. Ez nem is csoda, mert azt mondják: nyugtató, antidepresszáns és afrodiziáló hatással van az emberre.

Másoknak a jácint a legbódítóbb, legörömtelibb illatok egyike, sőt, az illatok netovábbja.
Én is nagyon szeretem, de sajnos a jácintból nem lehet kivonni az illatanyagot semmilyen módszerrel. Tudtommal nem létezik természetes jácint illóolaj, csak szintetikus. A mesterséges illatokról pedig azt állítják, hogy rendkívül károsak az egészségre, erősen allergén, rákkeltő, idegrendszert károsító anyagok. Gyöngyvirág-illóolaj sincs, de az egyik neves parfümőr sok-sok természetes illóolaj keverékéből egyszer megkomponálta a tökéletesen gyöngyvirágillatú parfümöt. Ez művészet, de én csak egy másik, tárgyalkotó művészeti ágban jeleskedem :-).

Most viszont, teljesen véletlenül, mégis sikerült egy jácintillatú krémet létrehoznom - pedig nem is ez volt a célom. Kellemes meglepetés volt ez a krémkeverés végén.

Van egy kedvenc arckrémem, (a receptje eredetileg a Cosmio-ról származik, csak átalakítottam) amelynek a fő alapanyaga a szőlőmag-olaj, (amit magában is nagyon szeretek használni, ha elfogy a krémem, és nincs időm újat keverni, nagyon szeretem az illatát is) , a többi olajos hozzávalót mindig az aktuális olajkészlet szerint variálom, és természetesen mindig jázminnal illatosítom.
Most egy sokkal könnyebb, alig-zsíros krémet szerettem volna készíteni, ezért elhagytam belőle a sheavajat. Az alapanyagok kiválasztásakor kezembe került egy rózsavizes üveg is, nemsokára lejárna a szavatossága, így ebből is eléggé sokat tettem a krémembe.
Így történt, hogy kiderülhetett: a damaszkuszi rózsavíz és a jázmin illóolaja (5%-os absolue) együtt, a bőrömön, úgy illatozik, mint a jácint virága. Meglehet, a szőlőmag-olaj és a többi hozzávaló enyhe illatanyaga is hozzájárul ehhez a hatáshoz. A férjem szerint a fehér pünkösdi rózsára is hasonlít ez az illat (de én arra nem emlékszem).

 Tehát, aki a jácintillatra vágyik, és és érett bőrre való arckrémre van szüksége, annak ajánlom, próbálja ki ezt a receptet!

Íme a recept 2 adag (kb 65 ml) krémhez:

I. fázis:
4,5 g sárgabarackmag olaj
1,5 g szkvalen
2,6 g Emulsan
1 g cetilalkohol

II. fázis:
3 g szőlőmag olaj
2 g argán olaj

III. fázis:
28 g víz
17 g damaszkuszi rózsavíz
(csak a vizet melegítem az első fázissal egyszerre, a rózsavizet a végé teszem hozzá, amikor a vízfürdő alatt lekapcsolom a gázt, akkor, amikor a zsírfázisba is belekerül a szőlőmagolaj és az argánolaj, mert ezek hőérzékeny alapanyagok)

IV. fázis:
2 db 400 mg-os E vitamin kapszula
10 csepp jázmin illóolaj (absolue, 5% jázmin 95% alkohol)
3 csepp tejsav
12 csepp Rokonsal (tartósító)

A krém rendkívül gyorsan beszívódik a bőrbe, nem zsíros, de lehet, hogy legközelebb még eltolom a víz-olaj arányt a víz javára, hogy egészen lehetelnyit zsírozzon csak, inkább az illóolaj, és a rózsavíz jótékony hatása domináljon benne.

Nincsenek megjegyzések: