2013. október 30., szerda

Lanolinos arckrém, nagyon száraz, érett bőrre


Petrik Adrien írja a könyvében (A másik kert c.) hogy ő minden reggel Nívea kézkrémet (!) használ az arcára, mégpedig olyant, amit ő tuningolt fel előzőleg. 75 ml krémhez egy teáskanál mézet és egy teáskanál olívaolajat kever - hát ez nem kifejezetten az a könnyen felszívódó lotion, de lám, van, akinek kifejezetten jól esik ez a hosszan tartó zsíros érzet. Az ő bőre "fél óra múlva viaszos lesz tőle, olyan, mint a delfineké", és ezt nagyon szereti.

Van egy ilyen barátnőm nekem is, akinek sok-sok arckrémet kevertem már, de sohasem sikerült eléggé zsírosat készítenem, mert  az ő arcbőre is olyasféle krémezést igényel, mint másnak a keze nagy igénybevétel, vagy télvíz idején.

Aztán egy nap azt mondta, végre megtalálta a neki megfelelő konzisztenciával és zsírtartalommal rendelkező krémet: Decubal krémet használ esténként az arcára. Ez a krém nagyon sok lanolint is tartalmaz. Én például sohasem kennék az arcbőrömre lanolint, ennyi zsiradéktól könnyen mitesszeres lesz a bőr, de nem vagyunk egyformák. A Decubal-nak az Antal Vali-féle hatóanyagkereső csak egyetlen összetevőjéről állítja, hogy káros lenne (polysorbate 60, igaz, a benne lévő lanolinról meg nem tudjuk, hogy milyen minőségű, vegyszerekről és paraffintól mentes-e) tehát egyáltalán nem tűnik rossznak. Viszont nincsenek benne különösebben hatóanyagok sem, egyszerűen csak hatékonyan zsíroz.

Ezt a kettőt, az extrém zsírtartalmat és a szép hatóanyagokat szerettük volna kombinálni egy készítményben.

Kevertem hát egy olyan krémet, (V/O emulziót) ami egyrészt rengeteg, 51 % zsírt tartalmaz, vastag, nehéz zsírokat, jó sok lanolint, méhviaszt és nem kevés sheavajat is, viszont az anti-aging olajok, és az illóolaj az érett arcbőrre nagyon jó hatást gyakorol. Megjegyzem, az említett barátnőm fiatal, harmincas évei közepén járó anyuka, de a megfelelő ápolás segít abban, hogy a bőr ne öregedjék idő előtt. A hyaluronsav pedig optikailag mutatja a bőrt feszesebbnek használat után egy ideig.

A képen az én krémem látható, ami nem csak ránézésre hasonlít a Níveára, de használat közben, tapintásra is nagyon hasonló tulajdonságúnak tűnik. Viszont azzal ellentétben ez nem merő szintetikum (összetételét ld itt), hanem egy minden molekulájában természetes, gyönyörű anyag.

(Azt meg kell jegyeznem, hogy bár ez a krém is sokáig zsíros érzetűvé teszi a bőrt, de azért felszívódik, de nem úgy, mint a Nívea! Hiszen abban a kőolaj eredetű paraffin és vazelin az, ami filmréteget képez a bőrön, hiszen a bőrtől teljesen idegen anyag, a test nem tud vele mit kezdeni, nem tud delszívódni. Valójában nem hidratál, csak mint egy (szintén kőolajból készült) folpack réteg, vonja be a bőrt, elzárva azt az oxigéntől, és súlyosan rontva minden bőrfunkciót, hosszú távon károsítva azt. )

Itt a recept:

I. fázis:
(vízfürdőben melegítjük)
2,7g makadámiadió olaj
3,5 g kókuszolaj
1 g cetilalkohol
0,6 g méhviasz
4 g lanolin

II. fázis:
(hőérzékeny olaj és zsír, kíméletesen beleolvasztjuk a meleg zsírfázisba)
3 g sheavaj
1 g argánolaj

III. fázis:
(a vízfázist a zsírfázissal egyidőben melegítjük vízfürdőben,
a hyaluront viszont előzőleg feloldjuk kevés alkoholban (itt ez a tinktúra), és úgy tesszük a meleg vízhez, különben nem oldódnak fel a porból képződő géles csomók)
18 g desztillált víz
késhegynyi hyaluronsav
pár csepp körömvirág tinktúra

IV. fázis:
(emulgálás után a kézmelegre hűlt kész emulzióhoz adagoljuk, a folyamat legvégén)
1 cs tejsav
6 csepp Rokonsal
2 csepp pálmarózsa illóolaj

Egyébként, ha mégsem lenne elég zsíros, viaszos a krém, a méhviasztartalmat minden további nélkül a többszörösére is lehet emelni (akár 3 g-ot is elbír) ... sőt, elfér benne egy kanálka (3-4 g) méz is :-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!
A mézet (ha tennél bele) a vízfázishoz kevernéd? Gondolom úgy keverném el a meleg vízben, mint a sheát a zsírfázisban, de erősíts meg. Köszönöm.
Gabi

L. M. Zsuzsi írta...

Kedves Gabi!
Ez is egy lehetséges megoldás, hiszen a méz oldódik a vízben, de hogy megőrizzem a mézben lévő hatóanyagot, én talán a mézet inkább a legvégén keverném el a kész emulzióban, tehát a 4. fázisban. Ez a krém olyan sűrű állagú, szépen el lehetne keverni benne!