2012. november 30., péntek

Háromfunkciós hajbalzsam

Az őszi szünet után az egyik fiam tetveket hozott haza az iskolából. Azelőtt sohasem találkoztam ezzel a problémával, nem is láttam tetűt, ezért eltelt egy pár nap, mire rájöttünk, hogy a viszketést nem megfázott hajhagymák vagy allergia okozza, hanem ez a parazita. Az állatoktól és a serkéktől sikeresen megszabadultunk a gyógyszertárban kapható, Paranit nevű készítménnyel, és a hozzá kapott fésűvel, de a csípések továbbra is viszkettek, illetve sebesek voltak a vakaródzás miatt.
Ekkor hallottam egy másik, természetes szerről, a Neemoxanról. Megnéztem az összetételét, és mivel mindhárom alapanyag volt itthon, kikevertem magunknak valami hasonlót, kiegészítve még négy csodás olajjal, leginkább az újrafertőződés elkerülésének céljából, valamint a sebek, csípések begyógyítására.

20 ml neem olaj
10 ml jojoba olaj
20 csepp teafa illóolaj
30 csepp levendula illóolaj
5 csepp rozmaring illóolaj
3 csepp cédrus illóolaj
3 csepp ciprus illóolaj

A  neem olaj India legfontosabb gyógyolaja majdnem húszféle kénvegyületet tartalmaz, aminek a szokatlan, enyhén fokhagymára hasonlító illatát, és hatékonyságát is köszönheti. Széles körben alkalmazható olaj, többek közt tetvek és egyéb paraziták ellen is használják, de más parazitákat is távol tart, ugyanakkor a csípéseket is gyógyítja, valamint gyulladás, ekcéma, pattanás, hegek, kiütések, gombás bőrbetegségek, sömör, és reumás féjdalmak kezelésre is hatásos ez az olaj.
A jojobaviasz nemcsak kiemelkedősen bőrbarát olaj, de kiválóan alkalmas a haj ápolására, csillogóvá, egészségessé teszi a hajat, magas E-vitamin tartalmánál fogva táplálja a hajhagymákat, a fejbőrt. 
A levendula és a teafa illóolajak elriasztják a rovarokat (a kullancs elleni keverékben is sikerrel alkalmaztuk) de a levendula a sebek gyulladását is enyhíti, gyógyítja. A ciprus és a cédris ugyancsak rovarűző hatásáról a Stadelmann könyvben is szó esik. A rozmaring olaját pedig egyébként is szeretem hajápolásra használni, mert segíti a fejbőr vérellátását, serkenti a hajnövekedést, és gátolja a korpásodást.

A keverék illata a neem olaj miatt eléggé érdekes, bár szerintem nem kellemetlen, mindenesetre erős, ezért én a következőképpen használtam: Hajmosás előtt két órával a fejbőrbe és a hajba maszíroztam, a fejet betakarva hagytam hatni, majd a két óra leteltével kétszer hajat mostam. Balzsamot nem szoktam használni hajmoséás után, de így nem is volt rá szükség! Ugyanis a gyógyító olajok ennyi idő alatt úgy felszívódtak a hajba, hogy a mosás után az olaj  zsírossága, illata egyáltalán nem volt érezhető, viszont a hatása igen: dússá, rugalmassá, könnyen fésülhetővé és gyönyörű csillogásúvá tették a hajat!
(A hennás-indigós hajfestés is megdöbbentően hatékony hajápoló hatással bír, és csodát tesz a hajjal, de ez messze túltesz azon is - érdemes a kettőt kombinálva alkalmazni, különösen olyan őszülő, sprőddé, fénytelenné, töredezővé váló haj esetén, amilyen az enyém is!)

Így nem csak a paraztiák távoltartására, a fejbőr sebeinek gyógyítására alkalmas ez a keverék, hanem a hajat is fényessé teszi. Ezért mostantól nem csak paraziták esetén, hanem az általános hajápolás céljából is rendszeresen használni fogom.

Nincsenek megjegyzések: