Lassan vége a levendulaszüretnek és szerencsére ma már sok kertben megtalálható ez a csodálatos illatú virág és gyógynövény. Sajnos nálunk vadon nem nő, így a termesztett fajtáival kell beérnünk, de azokból is többféle áll a rendelkezésünkre, hogy csak a mindenki által ismert angol és francia levendulát említsem.
Ha nincs kertünk (vagy levendulánk) szerencsére könnyen beszerezhetjük a Dunántúlon található levendulaültetvényekről innen vagy innen vagy innen.
Én már július elején leszüreteltem a levendulámat még mielőtt a virágok elkezdtek volna barnulni, száradni.
Csokrokba kötve, lefelé lógatva szárítottam és azóta is balzsamos levendulaillat tölti be a házat.
A szárított levendulavirág egy részéből macerátumot készítettem a következő módon:
A levendulavirágokkal háromnegyed részig töltöttem egy befőttesüveget majd felöntöttem olívaolajjal, úgy, hogy ellepje. Gézzel lefedve három hétig a napon érleltem, majd leszűrtem. Nagyon illatos, csodálatos olajat kaptam.
A levendula rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik ezekről bővebben már itt írtam Nagyon sokszor használom a háztartásban:
Levendulás gyógybalzsam:
85 ml levendula macerátum (elkészítését lásd feljebb)
12 g méhviasz
aki szereti az erősebb levendulaillatot tehet bel 5 csepp levendula illóolajat.
Vízfürdőben teljesen olvasszuk fel az olajban a méhviaszt, majd mikor teljesen felolvadt vegyük le a tűzről és egy kis habverővel verjük fel, töltsük tégelybe. Mikor már langyosra hűlt keverjük bele az illóolajat. Fél órára tegyük a hűtőbe és máris használhatjuk.
Így marad velünk télen is nyár illata..........
Ha nincs kertünk (vagy levendulánk) szerencsére könnyen beszerezhetjük a Dunántúlon található levendulaültetvényekről innen vagy innen vagy innen.
Én már július elején leszüreteltem a levendulámat még mielőtt a virágok elkezdtek volna barnulni, száradni.
Csokrokba kötve, lefelé lógatva szárítottam és azóta is balzsamos levendulaillat tölti be a házat.
A szárított levendulavirág egy részéből macerátumot készítettem a következő módon:
A levendulavirágokkal háromnegyed részig töltöttem egy befőttesüveget majd felöntöttem olívaolajjal, úgy, hogy ellepje. Gézzel lefedve három hétig a napon érleltem, majd leszűrtem. Nagyon illatos, csodálatos olajat kaptam.
A levendula rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik ezekről bővebben már itt írtam Nagyon sokszor használom a háztartásban:
- levendulás fürdősónak
- altató teaként citromfűvel keverve
- kis illatzsákocskákba a molyok ellen
- sárgabaracklekvárba főzve (eszméletlenül finom)
- és gyógyító balzsamként fejfájásra, hasfájásra, száraz bőrre....
Levendulás gyógybalzsam:
85 ml levendula macerátum (elkészítését lásd feljebb)
12 g méhviasz
aki szereti az erősebb levendulaillatot tehet bel 5 csepp levendula illóolajat.
Vízfürdőben teljesen olvasszuk fel az olajban a méhviaszt, majd mikor teljesen felolvadt vegyük le a tűzről és egy kis habverővel verjük fel, töltsük tégelybe. Mikor már langyosra hűlt keverjük bele az illóolajat. Fél órára tegyük a hűtőbe és máris használhatjuk.
Így marad velünk télen is nyár illata..........
1 megjegyzés:
Sziasztok! Most hallottam egy baromi olcsó mosógél gyártást ,természetesen házilag.Egy háromgyerekes anyuka barátnőm már készített is,és mos vele.
Hozzávalók:
1 mosószappan (KB. 250 ft)
6l víz (ásványvíz vagy tisztított víz)
Elkészítés: a mosószappant lereszeljük majd felfőzzük 6l vízzel.Amikor szétmállott a szappan,hagyjuk kihülni.Teljes hülés után gél állagú kb. 6,5 l mosógélt kapunk.
Illatosítani pedig ti mondjátok meg mivel lehet,aki akarja.
Olcsó,kiválóan tisztít (láttam).
Megjegyzés küldése